Stichting KPN houdt alle opties stemrecht open

Logo op het hoofdkantantoor van KPN. Foto ANP / Koen van Weel

De beschermingsstichting van KPN wil niet beloven dat het haar onlangs verworven stemrecht alleen gebruikt om de overname door América Móvil te blokkeren. Dat blijkt uit een brief van de stichting (pdf) aan de Vereniging Effectenbezitters (VEB).

De stichting houdt alle opties open, maar schrijft ook dat het “voorstelbaar” is dat ze in voorkomende gevallen “niet of met terughoudendheid” gebruik zal maken van het stemrecht.

De brief is een reactie op een eerdere brief van de VEB (pdf). Daarin wordt de stichting verzocht niet te stemmen over zaken die niet direct te maken hebben met de continuïteit van KPN, zoals goedkeuring van de jaarrekening, dividendvoorstellen en reguliere statutenwijzigingen die de machtspositie van América Móvil niet proberen te versterken. Volgens de VEB is de inmenging van de stichting een “rechtstreekse inbreuk in de zeggenschapspositie van reguliere aandeelhouders”.

Aandeelhouders stemmen binnenkort over E-Plus

De beleggersvereniging wijst nadrukkelijk op de aankomende aandeelhoudersvergadering. Daarin wordt over de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus besloten. Deze zomer werd bekend dat KPN het grote Duitse dochterbedrijf wil verkopen, om zich meer op de Nederlandse en Belgische markt te richten. Dat zou vijf miljard opleveren, waarvan een deel naar de aandeelhouders gaat.

De Stichting Preferente Aandelen B nam eind augustus plots een belang van bijna vijftig procent in KPN, door het opkopen van preferente aandelen, waardepapier met meer rechten. Het in 1994 opgerichte orgaan probeert via die speciale constructie de vijandige overname door het Mexicaanse América Móvil zo voorlopig te blokkeren.

    • Mirjam Remie