opinie

Stéphanie Versteeg Op z’n Frans

Stoofpotjes zijn er in vele vormen en maten en komen in vrijwel alle delen van de wereld voor. In Indonesië eet je langzaam gegaarde groenten in een schepje sambal en een scheutje zoete ketjap, en voor boterzachte stukjes lam in een pittig currysausje moet je in Thailand zijn. En dan heb ik het nog niet over de met zorg bereide stoofvleesmaaltijden uit diverse landen uit Amerika, Afrika en Europa. Nu de officiële overgang van de zomer naar de herfst een feit is, wil ik graag het stoofpottenseizoen voor geopend verklaren.

Als de regen tegen de ramen slaat en de wind door de boomtoppen raast, is het kookvertrek de beste plek om te schuilen. De atmosfeer raakt van het uur meer vervuld met die rijke geur van gesmoord vlees en dankzij het rustieke gepruttel in de pan lijkt het geweld buiten mijlenver weg. Laat je inspireren door de keukens uit het verre oosten of zoek het iets dichterbij. In Frankrijk maken ze er namelijk ook graag een potje van. De klassieke boeuf bourguignon, in rode wijn gesmoord rundvlees, is wat mij betreft een prima dis om dit seizoen mee af te trappen.

Snijd het spek in reepjes. Dep de runderlappen droog met keukenpapier en snijd in blokjes.

Pel de sjalotten, hak de wortel in stukken en snijd de champignons in vieren.

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Blancheer de spekjes eventjes in een laagje water en dep droog. Verhit een scheutje olie in een zware braadpan en bak de spekjes goudbruin.

Wissel ze in voor het rundvlees en bak rondom bruin. Haal ook dit vlees uit de pan en bak de wortel en sjalotten op laag vuur aan.

Leg het vlees weer in de pan en bestrooi met peper en zout en bloem. Schep alles goed door elkaar.

Zet de pan tien minuten in de oven en roer halverwege het vlees om. Zet de oven terug naar 165 graden.

Giet de wijn en bouillon in de pan tot het vlees net onderstaat.

Voeg de tomatenpuree, knoflook, tijm, champignons en het laurierblad toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet weer in de oven. Laat minstens 2,5 uur sudderen tot het vlees boterzacht is.

Haal het vlees door een zeef, vang de dikke jus op in een pannetje en doe het vlees terug in de braadpan.

Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappels, bedruppel met de jus en maak af met een takje peterselie.