Schikking JPMorgan: 11 miljard

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan onderhandelt met de Amerikaanse autoriteiten over een schikking van 11 miljard dollar.

Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen rond de onderhandelingen. De bank onderhandelt onder andere met het Amerikaanse ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie in New York en het ministerie van Volkshuisvesting.

Ongeveer 4 miljard dollar zou worden gebruikt voor schadevergoedingen aan consumenten die zijn gedupeerd door de acties van JPMorgan.

De zaak komt voort uit een onderzoek dat in 2011 begon naar misleiding van de Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. JPMorgan heeft voor ruim 30 miljard dollar aan rommelhypotheken doorverkocht aan deze twee banken, die na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 moesten worden gered door de Amerikaanse staat.

Ook tegen andere Amerikaanse banken lopen soortgelijke procedures. Eerder dit jaar berekende persbureau Bloomberg dat de vijf grootste banken samen al ruim 100 miljard dollar hebben gereserveerd voor kosten die te maken hebben met deze juridische procedures. Daarbij gaat het om boetes, schadevergoedingen en kosten voor het voeren van juridische procedures.