Rutte bereid sociaal akkoord aan te passen in overleg met bonden

Mark Rutte en Alexander Pechtold leken elkaar vanochtend te vinden tijdens het debat over het sociaal akkoord.
Mark Rutte en Alexander Pechtold leken elkaar vanochtend te vinden tijdens het debat over het sociaal akkoord. ANP / Martijn Beekman

Mark Rutte geeft niet toe aan wensen van de oppositie om volgend jaar veel minder dan 6 miljard euro te bezuinigen. De premier Rutte zei wel bereid te zijn om het sociaal akkoord aan te passen, in overleg met werkgevers en werknemers. Wel is de ruimte daarvoor “beperkt”.

Het kabinet staat volgens Rutte open voor alternatieven, zolang die maar leiden tot een “evenwichtige inkomensverdeling” en een “degelijk financieel beleid” opleveren. Met die voorwaarden schetste de minister-president vanmorgen de kaders waarbinnen het kabinet bereid is om over zijn plannen te onderhandelen met de oppositiepartijen. Het kabinet heeft medewerking van de oppositie nodig, omdat het in de Eerste Kamer acht zetels tekort komt voor een meerderheid.

Wel versneld invoeren, maar niet ten koste van akkoord

Alexander Pechtold legde vanochtend bij dag twee van de Algemene Beschouwingen zijn speerpunt op tafel: hervorming van het sociaal akkoord. Dat is voor D66 een voorwaarde om het kabinet te steunen. Pechtold wil dat hervorming van de WW-duur en het ontslagrecht eerder worden ingevoerd en wilde van Rutte weten of hij bereid is om het sociaal akkoord open te breken, in ruil voor steun.

“Wij willen uiteindelijk die handtekeningen van de sociale partners eronder laten staan.” - Rutte in antwoord op Pechtold.

De premier stelde echter wel direct dat de ruimte om hier met de oppositie over te spreken er weliswaar is, maar die “zeer beperkt, zo niet afwezig” is. Rutte wil dus wel met de sociale partners praten over versnelde invoering, maar dat mag niet ten koste gaan van het akkoord. Want dat is naar zijn mening niet goed voor de rust in de samenleving.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte wil wel praten, maar wil sociaal akkoord zeker niet opblazen. Vindt Pechtold te weinig: heeft kabinet regie, of de polder? #apb
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte wil opnieuw praten over aanpassingen sociaal akkoord, maar wil het niet opblazen. Dat geeft bonden mooie onderhandelingspositie! #apb

CDA en D66 reiken Rutte de hand

Volgens politiek-redacteur Erik van der Walle van NRC lijken D66 en CDA akkoord te gaan met deze toezegging van Rutte. Mogelijk betekent dit dat kabinetspartij VVD en deze voorname oppositieleden elkaar de hand reiken. Vanuit D66 en CDA gezien is dat zeker het geval, twitter NRC-verslaggever Thijs Niemantsverdriet, aangezien ook het CDA een versnelde invoering van het sociaal akkoord wil:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet CDA en D66 doen dus al een handreiking aan het kabinet. #apb #sociaalakkoord
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Buma steunt Pechtold: sociale partners mogen hier niet doorslag geven. Rutte zoekt steun in Kamer zonder sociale partners te bruskeren. #apb

En veel meer leken de voornaamste oppositiepartijen niet uit Rutte te kunnen krijgen wat betreft het sociaal akkoord. Pechtold trachtte nog een garantie te krijgen dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher teruggestuurd wordt naar de sociale partners. Maar de premier wilde niet ter plekke tot een akkoord komen met D66 en CDA en eerst het verloop van de dag afwachten. Samengevat:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Tussenstand Rutte: geen ruimte 6 miljard te verminderen, zeer weinig ruimte cruciale delen soc. akk. open te breken. Niet veel #apb #ruimte