Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Russen verwachten VN-resolutie Syrië binnen enkele dagen

Tijdelijke vergaderzaal van de Algemene Vergadering op het VN-hoofdkwartier in New York.
Tijdelijke vergaderzaal van de Algemene Vergadering op het VN-hoofdkwartier in New York. Foto Reuters / Eduardo Munoz

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn het vrijwel eens over een resolutie over de chemische wapens in Syrië. Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov is de definitieve resolutie binnen een paar dagen klaar, schrijft persbureau AP.

Het lijkt erop dat de Russen en de Amerikanen nader tot elkaar zijn gekomen waar het cruciale onderdelen van de tekst van de resolutie betreft. De Amerikanen
willen duidelijk dreigen met militair ingrijpen; de Russen waren daar tot dusverre faliekant tegen. Een Amerikaanse diplomaat zei dat beide partijen “erg dicht bij” een akkoord zitten over de tekst.

Volgens Gatilov wordt in de resolutie verwezen naar Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, dat zowel militair als niet-militair ingrijpen mogelijk maakt als Syrië zich niet aan de bepalingen van de resolutie houdt. Militair ingrijpen zal echter niet een automatisch gevolg zijn in dat geval, zo benadrukte Gatilov. Eerst moet er dan een nieuwe resolutie komen.

Resolutie zou optie bieden van militaire actie en niet-ingrijpen

Westerse diplomaten zeiden gisteravond dat er overeenstemming is over de kern van de resolutie. De Russische onderminister Gatilov zei daarop dat de tekst een verwijzing naar militaire en niet-militaire actie zal bevatten, voor het geval Syrië zich niet houdt aan zijn verplichting om mee te werken. Maar hij benadrukte ook dat voor daadwerkelijk ingrijpen altijd een nieuwe resolutie nodig zal zijn.

Later gisteravond hielden de Amerikanen nog wel een slag om de arm over de voortgang. Een definitief voorstel zou eind volgende week worden verwacht. De Veiligheidsraad komt vandaag en morgen bij elkaar.

EU vraagt meer hulp

De EU-commissaris voor humanitaire hulp, Kristalina Georgieva, heeft de VN-Veiligheidsraad ondertussen gevraagd om in te stemmen met een resolutie die de toegang tot hulpverlening in Syrië moet vergroten. Terwijl twee miljoen Syriërs het land uit zijn gevlucht, zijn er in het land nog vier miljoen mensen op de vlucht. De hulp aan de vluchtelingen is onder andere door bureaucratie de laatste tijd mondjesmaat doorgekomen.