RTL Late Night na een maand - opwindend of kermis van ijdeltuiten?

Sidekick Luuk Ikink en Humberto Tan in het decor van RTL Late Night.
Sidekick Luuk Ikink en Humberto Tan in het decor van RTL Late Night. Foto ANP / Bas Czerwinski

Twee keer versloeg Humberto Tan de afgelopen weken Pauw en Witteman met zijn talkshow RTL Late Night en wist hij hogere kijkcijfers te halen. Maar alle andere dagen bleven de cijfers ver achter bij de twee heren op de andere zender. De meningen van de critici zijn verdeeld over de eerste maand van de talkshow.

Humberto Tan wil het programma een eigen smoel geven, zo heeft hij van te voren gezegd. Na een maand al beoordelen of dat lukt, is misschien wat kort dag. Maar aangezien het programma van RTL maar drie maanden heeft gekregen om zichzelf waar te maken, kijken we toch even terug op de afgelopen maand. De eerste dagen maakte de show weinig indruk. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Ik gaf Humberto Tan veel krediet maar dit moet echt beter. Veel oppervlakkig gebabbel. #zojammer #rtllatenight

Tan praatte teveel, het geluid was niet goed en de gasten kwamen teveel uit de stal van andere RTL-programma’s. De combinatie van Marlies Dekkers, Jan Smit, John van den Heuvel op een avond en de avond daarna Geer& Goor deed tv-columnist Willem Pekelder in Trouw verzuchten:

Tan, Tan, Tan, waarom verspil je je talent aan deze kermis van ijdeltuiten, querulanten en uitgekauwde RTL-sterren?

Tv-recensent Jean-Pierre Geelen schreef in de Volkskrant:

Wat vooral ontbreekt, is een duidelijke richting. Het hangt nu ergens tussen Carlo & Irene en DWDD in, met een vleugje P&W (is Frits Wester als politiek commentator nu exclusief RTL?). Geen eigen gezicht.

Twitter avatar jpgeelen Jean-Pierre Geelen De beste vraag aan Van Veenendaal kwam van Jan Smit. Benieuwd naar z’n analyse rond Syrië straks. #RTLLateNight

Een enkeling maakte zich zorgen over andere zaken:

Twitter avatar thomasacda Thomas Acda Kan iemand in godsnaam s een zoutje in z’n mond steken bij Rtl late night! Staat al drie weken op tafel man! #rtllatenight

Twee pieken in kijkcijfers

Wat zeiden de kijkcijfers? Op twee dagen wist RTL Late Night meer dan een miljoen kijkers te trekken, maar de meeste andere avonden had het de helft minder kijkers dan concurrent Pauw en Witteman dat rond hetzelfde tijdstip te zien is. Afgaande op de cijfers heeft de talkshow dus nog moeite om op een constant niveau te blijven hangen. Het bevreemdde ook oud-Volkskrant tv-recensent Cornald Maas:

Het gaat hier om de aantallen exclusief de kijkers van herhalingen of via Uitzending gemist. Infographic NRC Studio

Veelbelovende start

Tv-recensent Hans Beerekamp vindt dat het programma na dat stroeve begin toch veelbelovend is gestart, zo schrijft hij vandaag in NRC Handelsblad:

Het moet gezegd dat Humberto Tan en de redactie van RTL Late Night razendsnel van hun fouten leren. Er wordt veel geschamperd over de tegenvallende kijkcijfers, al versloegen ze op vrijdag na The Voice, al twee keer Pauw & Witteman. Maar in de betrekkelijke luwte wordt er gewerkt aan een losse show die een stuk opwindender oogt dan de wat braaf geworden heren op Nederland 1.

Tan lijkt kritiek op zijn al te enthousiaste geratel ter harte genomen te hebben. Hij luistert beter en zit volgens Beerekamp minder in de “overdrive”. Ook de gekunstelde pogingen van sidekick Luuk Ikink om grappig te doen, zijn drastisch beperkt en komen de show ten goede.

Minder mensen uit de kaartenbak van RTL Boulevard

De gasten zijn in ieder geval divers en gaan van ‘licht’ naar ‘zwaar’; de mix van onderwerpen van serieus naar luchtig. Zo kwamen er de afgelopen weken gasten voorbij variërend van Frans Bauer, Gerard Joling, Gordon en voormalig Playboy-model Ancilla Tilia tot Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering, D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, Alpe d’Huzes-’graaier’ Coen van Veenendaal en Johan Cruijff.

Twitter avatar petervdvorst Peter van der Vorst Tijdens de commercial break van #RTLLateNight http://t.co/0LYs1iyf9J

Beerekamp vindt de keuze van de gasten “uitstekend” en is vooral te spreken over verschillende achtergronden:

Er lijkt iets minder geput te worden uit de kaartenbak van RTL Boulevard dan in de eerste weken, en dat is verstandig. Wat het programma bijzonder maakt is de poging om met Tan als boegbeeld van niet-wit Nederland een soort van identificatiepunt te worden voor diversiteit. Er lijken meer vrouwen aan tafel te zitten dan bij de talkshows van de publieke omroep, en zeker meer niet-blanke gasten.

Zoals gezegd, het programma en Tan hebben drie maanden de tijd om te proberen hun plek in het televisielandschap te veroveren. One month down, two to go.

    • Anouk Eigenraam