‘Rohani verwacht binnen zes maanden akkoord’

De Iraanse president Rouhani afgelopen dinsdag tijdens zijn toespraak voor de VN. Foto EPA / Brendan McDermid

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in een interview met The Washington Post gezegd dat het mogelijk is binnen drie tot zes maanden een akkoord met de VN te sluiten over het nucleaire programma van zijn land.

Rohani zei ook dat hij bereid zou zijn ‘transparantie’ te tonen, mee te werken aan inspecties van het Internationaal Atoomagentschap IAEA en zo het Westen ervan te overtuigen dat het land niet bouwt aan een kernbom. De Iraanse president zei dat een deal zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd:

“Op korte termijn moet een doel worden gesteld, dat is de enige manier om tot een akkoord te komen. Hoe korter de termijn, hoe gunstiger dat is voor iedereen.”

De president sprak afgelopen dinsdag al tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat het land onder voorwaarden bereid is tot overleg over Irans atoomprogramma. Iran heeft het “onvervreemdbare recht” op een atoomprogramma, aldus Rohani, maar zal dit uitsluitend inzetten voor vreedzame doelen. Hij zei ook toen dat diplomatie de enige manier is om meer vrede in de wereld te brengen en dat Iran geen bedreiging voor de wereld is.

Ontmoeting tussen Obama en Rohani ging niet door

Later vandaag overlegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry en met vertegenwoordigers van China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama en Rohani ging dinsdag niet door omdat het “te gecompliceerd” zou zijn. Op de vraag wat Rohani tegen Obama zou zeggen als de twee elkaar persoonlijk zouden treffen, zei hij:

“Vanuit het Iraanse standpunt is het Amerikaanse beleid voor onze regio totaal verkeerd geweest. Dat gezegd hebbende, als Obama en ik elkaar zouden spreken dan zouden we beiden naar onze toekomstperspectieven kijken en onze hoop voor de toekomst. Onze correspondentie zal doorgaan. We hebben startpunt nodig. Het nucleaire vraagstuk is een begin.”