Pentagon: honderden problemen met JSF

De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas.
De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas. Foto ANP / Larry W. Smith

Er zijn honderden problemen met het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter. Dat staat in een rapport over de productie van het vliegtuig, opgesteld door de inspecteur-generaal van het Pentagon, waarvan de samenvatting in handen is van persbureau Bloomberg.

In het rapport staat dat er een ontsnappingsclausule in het contract opgenomen zou moeten worden, om te verzekeren dat de Amerikaanse overheid geen product koopt dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Om welke gebreken het precies gaat, wordt niet gemeld. Inmiddels zouden 269 van de 343 nodige aanpassingen aan de toestellen zijn doorgevoerd.

Het rapport spreekt van “inefficiënt management” bij het Pentagon. Toezicht op de kwaliteit tijdens ontwerp- en productiefasen was er onvoldoende. De inspecteur-generaal kijkt sinds mei vorig jaar of de fabrikant van de JSF, Lockheed, en vijf onderaannemers zich wel aan de kwaliteitsnormen houden. Het gehele rapport wordt maandag gepresenteerd.

Volgens Lockheed is het rapport gebaseerd op data van meer dan zestien maanden oud. Het grootste deel van de genoemde aanpassingen zouden zijn doorgevoerd en “afgesloten”.

Defensie wil 37 JSF’s aanschaffen

Onlangs bleek dat het kabinet van plan is 37 JSF-toestellen aan te schaffen voor een bedrag van 4,5 miljard euro, met een marge van tien procent. De PvdA-fractie wil eerst zeker weten dat berekeningen kloppen en er minstens vier toestellen kunnen worden ingezet voor internationale missies, voor het instemt met de aanschaf.