Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

‘NRC Amsterdam’, een nieuwe wekelijkse bijlage

Het is lange tijd een discussie geweest in de schoot van de redactie van deze krant. Brengen we ook lokaal nieuws? Want NRC Handelsblad is een krant  die weliswaar haar oorsprong vindt bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het (Amsterdamse)  Algemeen Handelsblad, maar die vanzelfsprekend landelijke ambities heeft. Met de wekelijkse bijlage ‘Amsterdam’, die voortaan elke vrijdag verspreid wordt bij de exemplaren van NRC Handelsblad in Amsterdam en omstreken (en in de hele digitale oplage), neemt NRC voor het eerst een lokaal initiatief.

Dat doen we omdat wij ervan overtuigd zijn dat landelijke ambities helemaal niet haaks staan op belangstelling voor lokaal nieuws. Kijk maar naar het buitenland. De Frankfurter Allgemeine Zeitung richt zich tot Duitsers in het hele land, maar heeft voor de Frankfurters een apart katern.  De ‘Metro’-pagina’s van The New York Times vertellen aan de inwoners van The Big Apple wat er in die stad reilt en zeilt. En, dichter bij huis, besloot De Standaard enkele jaren geleden om per Vlaamse provincie lokaal nieuws te brengen – tot grote tevredenheid van de  lezers.

De wekelijkse bijlage ‘Amsterdam’ (in principe 8 pagina’s, maar vrijdag 27 september alvast al 12) wil goede journalistiek bedrijven over onze hoofdstad en aldus de band versterken die deze krant heeft met de stad.

Maar natuurlijk hopen we dat dit project verder uitgroeit,  in de breedte en in de diepte. In de breedte, zodat we straks ook voor andere steden dergelijke bijlagen kunnen maken – Rotterdam ligt voor de hand.  En in de diepte, zodat het aantal journalistieke pagina’s over Amsterdam gauw toeneemt.

NRC Amsterdam – FAQ

Hoe vaak en waar verschijnt de nieuwe Amsterdambijlage?

De bijlage ‘Amsterdam’ verschijnt voortaan wekelijks op vrijdag bij NRC Handelsblad. Op papier enkel in de regio Amsterdam (oplage: 37.000). Naast uiteraard de hoofdstad zelf betreft dit grofweg de zone Amstelveen / Muiden / Het Gooi, de regio Haarlem, en de zone Waterland / Purmerend / De Beemster.

Digitaal zit deze bijlage standaard bij de krant, zodat ook abonnees buiten de regio Amsterdam de bijlage altijd op hun (tablet)computer kunnen lezen. Niet-abonnees kunnen de krant op vrijdag tegen betaling ook los downloaden.

Voor wie is de Amsterdambijlage bedoeld?

Voor alle lezers in de regio Amsterdam, maar ook daarbuiten, die meer willen lezen over de ontwikkelingen in Amsterdam, interessante projecten, belangrijke politieke besluiten en culturele en andere zaken die het wonen in of bezoeken van onze hoofdstad prettig en interessant maken.

Waarom een aparte bijlage over Amsterdam?

Niet alles wat in Amsterdam gebeurt kan een plek krijgen in de reguliere krant, omdat het aandeel Amsterdam anders te groot zou worden ten opzichte van het landelijke nieuws; NRC Handelsblad is tenslotte een landelijke krant. Met een aparte bijlage kunnen meer artikelen over Amsterdam een plek krijgen zonder dat dit ten koste gaat van ander nieuws.

Waarom zit deze bijlage niet bij alle edities? Ik woon buiten de regio Amsterdam en zou deze bijlage ook graag willen ontvangen bij mijn abonnement.

De papieren bijlage zit enkel bij de krant die verschijnt in de regio Amsterdam (inclusief Het Gooi, Haarlem en de regio Waterland). Dit geldt alleen voor de papieren versie: digitaal kan iedereen met een volledig abonnement op NRC Handelsblad de Amsterdambijlage gratis downloaden. Dat geldt zowel voor uw iPad via de app als voor de digitale editie op uw pc. Ook wie geen abonnement heeft maar de digitale krant op vrijdag los koopt, krijgt NRC Amsterdam er uiteraard bij.

Waarom alleen Amsterdam, en niet ook de andere grote steden?

Voorlopig is gekozen voor enkel een bijlage specifiek over Amsterdam. Het betreft een pilot: of in de toekomst ook andere steden een eigen bijlage krijgen, hangt af van het succes van deze Amsterdamse editie. De Amsterdambijlage zal in ieder geval een jaar verschijnen, in die tijd worden ook eventuele andere edities bekeken. Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn potentiële steden voor een eigen katern.

Wordt dit een redactionele of commerciële bijlage?

NRC Amsterdam is géén commerciële bijlage: de krant wordt gemaakt door redacteuren van NRC Handelsblad en staat volledig los van andere partijen. Daarmee is de bijlage net zo journalistiek en onafhankelijk als de rest van NRC Handelsblad. In de bijlage komen betaalde advertenties, zoals ook in de rest van de krant.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.