Nederland verkoopt F-16’s en raketten aan Jordanië

Nederland verkoopt vijftien F-16’s en 52 gronddoelraketten aan Jordanië. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. Over de prijs zijn geen mededelingen gedaan.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de verkoop in januari 2012 is getoetst aan de Europese criteria voor wapenexport. Volgens haar wordt niet verwacht dat de gevechtsvliegtuigen invloed zullen hebben op de mensenrechtensituatie in Jordanië of de regionale machtsbalans en stabiliteit.

Hennis besloot vorige week dat Nederland de hele vloot F-16’s vervangt door toestellen van het type Joint Strike Fighter (JSF). De inspecteur-generaal van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, signaleert honderden problemen met de JSF in een rapport over de productie van het vliegtuig. Dat is gisteren gemeld door persbureau Bloomberg, dat een samenvatting van het rapport in bezit heeft. Volgens bouwer Lockheed is het rapport gedateerd en zijn de problemen inmiddels verholpen.