Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Duurzaamheid

‘Kolencentrales sluiten levert consument en milieu niks op’

De sluiting van vijf oudere kolencentrales is nadelig voor de consument en levert weinig voordelen op voor het milieu. Dit concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een zeer kritische analyse van dit onderdeel van het Energieakkoord.

In het akkoord voor duurzame energie dat begin deze maand werd gesloten tussen meer dan veertig partijen, vormt de sluiting van de meest vervuilende kolencentrales een belangrijk element. De ACM had de kwestie onderzocht op verzoek van de energiebedrijven zelf. „Door de afspraak stijgt de energierekening van de consument omdat de productiecapaciteit wordt beperkt. Daarbij hebben wij vastgesteld dat de door partijen aangedragen voordelen voor het milieu te beperkt zijn om de nadelen te compenseren”, aldus de ACM.

SER-voorzitter Wiebe Draijer zei vanmorgen in een reactie dat het Energieakkoord „nog steeds staat als een huis”. Hij benadrukt dat de analyse van de ACM een „zienswijze” is en dat moet worden gekeken hoe deze kan worden ingepast.

In een eigen reactie beschuldigen de milieuorganisaties de ACM van ‘tunnelvisie’. De berekeningen zouden niet kloppen omdat consumenten straks wel degelijk goedkopere stroom krijgen, als gevolg van massale aanleg van windparken op zee. De milieuorganisaties willen zo snel mogelijk met de energiebedrijven om tafel om alsnog een oplossing te zoeken „zodat de uitvoering van het Energieakkoord kan starten”.