Kenia zoekt in puin naar identiteit terroristen

Keniaanse onderzoekers en forensisch experts, bijgestaan door onder andere Amerikaanse, Duitse en Israëlische collega’s, zijn begonnen met pogingen de identiteit van de onder puin bedolven slachtoffers en gijzelnemers in het winkelcentrum Westgate te achterhalen. Volgens een arts zijn er aanwijzingen dat gijzelaars, ook kinderen, werden gemarteld.

Over het mogelijk aantal slachtoffers onder het puin geven de autoriteiten tegenstrijdige verklaringen uit. Ook is de vraag hoe het gebouw tijdens de reddingsactie kon instorten nog niet beantwoord. De regering zegt dat de gijzelnemers brand stichtten. Volgens andere bronnen, betrokken bij de reddingsactie, werd een pilaar per ongeluk geraakt door een door soldaten afgevuurde granaat om de aandacht van de aanvallers af te leiden en gijzelaars in staat te stellen te ontsnappen. Onduidelijk is of de gijzelaars nog leefden toen het gebouw instortte.

Steeds weer duiken getuigenissen op van bevrijde gijzelaars die zeggen een blanke vrouw te hebben gezien. „Een lichtgekleurde vrouw gaf instructies aan de andere gijzelnemers op wie te schieten”, vertelde een journalist die zich zaterdag, toen de aanval begon, op het dakterras bevond.

Ahmed Godane, de leider van Al Shabaab, zei gisteren in een verklaring aan het Franse persbureau AFP dat buitenlanders een legitiem doelwit zijn omdat Westerse landen de Keniaanse interventie in Somalië steunen.