Ietsje minder #censuur

De blokkade van Facebook en Twitter wordt deels opgeheven // Daarmee hoopt China buitenlandse investeerders te lokken

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Facebook, Twitter en andere geblokkeerde internationale websites krijgen mondjesmaat toegang tot China. De autoriteiten in Beijing hebben besloten een kleine opening te maken in de digitale muur rondom het land: Facebook, Twitter en bijvoorbeeld ook The New York Times zullen worden toegelaten in de nieuwe Shanghaise vrijhandelszone, die zondag officieel wordt geopend.

Hoewel het een experiment in de financiële en commerciële hoofdstad van China betreft, reageerden beursanalisten en investeerders positief op het besluit, dat uitlekte via de Hongkongse South China Morning Post. Het aandeel Facebook piekte naar 49,11 dollar, de hoogste koers sinds de beursgang van het bedrijf in mei 2012. „Dit is beslist een belangrijke eerste stap voor Facebook in China”, aldus een Amerikaanse analist.

Sinds 2009 worden Facebook en Twitter in China geblokkeerd. De rol van deze sociale media in de omwentelingen in het Midden-Oosten sterkten de Chinese autoriteiten in hun besluit ze te weren en de Chinese sociale media scherp te controleren. „Een vrijhandelszone naar het model van Hongkong is geen echte vrijhandelszone als buitenlandse ondernemers geen toegang hebben tot de sociale media”, zei een Shanghaise mediaondernemer gisteren.

„Wij willen nieuwe buitenlandse investeringen aantrekken en wij willen dat de buitenlanders zich hier thuis voelen”, aldus een regeringswoordvoerder. Hij beklemtoonde dat het om een politiek gevoelig experiment gaat. Het nieuws zorgde vandaag voor veel beroering op het Chinese internet en werd overal verwelkomd.

De directies van buitenlandse sociale media lobbyen al jaren om toegang te krijgen tot de snel gegroeide Chinese internetmarkt met meer dan 500 miljoen gebruikers. De top van Facebook, inclusief de Chinees sprekende Mark Zuckerman en Sheryl Sandberg, was onlangs nog in China om een vergunning te krijgen voor de verkoop van de diensten van het bedrijf.

    • Oscar Garschagen