Hof handhaaft celstraf van 50 jaar voor Charles Taylor

Archieffoto van Charles Taylor tijdens een zitting van de rechtszaak tegen hem vorig jaar. Foto AFP / Peter de Jong

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft de straf van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor in hoger beroep gehandhaafd, meldt persbureau AP.

De vroegere krijgsheer werd vorig jaar door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) veroordeeld tot een celstraf van vijftig jaar voor moord, verkrachting, het inzetten van kindsoldaten en het bewapenen en ondersteunen van rebellen tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in ruil voor bloeddiamanten.

Taylor (65) geldt als een van de wreedste krijgsheren van Afrika. Als rebellenleider, krijgsheer en latere president van Liberia - van 1997 tot 2003 - veroorzaakte hij niet alleen in eigen land onnoemelijk leed, maar ook in het buurland Sierra Leone. De rechters van het SCSL vonden bewezen dat Taylor het Revolutionair Verenigd Front (RUF), dat tienduizenden mensen in Sierra Leone heeft vermoord en verminkt tijdens de burgeroorlog van 1991 tot 2002, wapens, munitie en strijders heeft geleverd, in ruil voor zogenoemde bloeddiamanten.

Het is de eerste keer dat een internationaal hof in hoger beroep definitief vonnis wijst tegen een voormalig staatshoofd. Hij was daarnaast het eerste voormalig staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog dat veroordeeld werd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Waarschijnlijk moet hij in Groot-Brittannië zitten

Tegen hem was tachtig jaar cel geëist. Niettemin ging de oud-president tegen de veroordeling in beroep, omdat het hof in zijn ogen fouten had gemaakt bij het interpreteren van het bewijsmateriaal. Ook de aanklagers gingen in beroep, omdat ze vinden dat Taylor schuldig is aan het opdracht geven en aanzetten tot misdaden.

Met de uitspraak in de beroepszaak van Taylor komt een einde aan de rechtszaken die door het hof worden gevoerd. Dertien personen, architecten van de gruweldaden, werden vervolgd. Twee overleden voor hun proces begon, een wordt vermist en is mogelijk overleden. Een andere overleed voordat hij het vonnis kon aanhoren en alle anderen zijn veroordeeld. Waarschijnlijk moet hij zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië. Zijn advocaten hebben hiertegen bezwaar gemaakt.