Hangplek ontslagen omroepmedewerkers

Boventallige medewerkers van de publieke omroep krijgen een eigen hangplek.

Ontslagen omroepmedewerkers hebben sinds vandaag een eigen opvangplek op het treinstation van Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes zou vanmiddag de officiële opening verrichten van de Media Werkplaats Hilversum (MWH). Bij die gelegenheid zou een door Broertjes geschreven ‘internetbericht’ online worden gezet, aldus de uitnodiging. Onderzoeksjournalist Robert Chesal interviewt er omroepmensen „die het roer al radicaal hebben omgegooid”.

Naar schatting zeshonderd tot achthonderd medewerkers van de publieke omroepen verliezen hun baan door de bezuinigingen van het kabinet op de mediabegroting. Daarnaast treft de reorganisatie in Hilversum nog eens een onbekend aantal werknemers van omroepfacilitaire bedrijven.

Voor boventallige mediaprofessionals „op zoek naar nieuw werk en naar elkaar” is er nu de MWH. Op het station van Hilversum zijn onder meer werkplekken ingericht. De werkplaats is een initiatief van eerder ontslagen omroepmedewerkers die op vrijwillige basis hun ex-collega’s begeleiden.

Het centrum krijgt geld van het arbeidsmarkt-, werkgelegenheid- en opleidingsfonds van de publieke omroep. De MWH werkt onder meer samen met de landelijke publieke omroepen, het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), de gemeente Hilversum en het UWV.

De media- en entertainmentsector is een belangrijke economische pijler van Hilversum. De gemeente becijferde enkele jaren geleden dat de sector ruim negenduizend mensen werk biedt. Dat komt neer op bijna een vijfde van de werkgelegenheid in de gemeente. Burgemeester Broertjes probeert met alle mogelijke middelen om die werkgelegenheid op niveau te houden. Zo hoopt de gemeente dat fusieomroep VARA/BNN in Hilversum blijft en niet naar Amsterdam verhuist.