En de NAVO is de klos

De bezuinigingen op Defensie zijn kortzichtig, stellen drie defensiedeskundigen. Daarnaast zijn ze asociaal tegenover de NAVO, schrijft hoogleraar Julian Lindley-French.

In een ‘Defensienota’ die zorgvuldig was weggestopt in een verklaring over de landsbegroting als geheel, sneed Nederland de afgelopen week zo’n 370 miljoen euro in een toch al krappe defensiebegroting.

Tegelijkertijd hield ik in Riga een toespraak voor hoge NAVO-bevelhebbers. Mijn kernboodschap was bondig: voor de NAVO was de echte proef dat de brave inwoners van Riga rustig konden slapen. Maar om zo’n proef te doorstaan had de NAVO een 21ste-eeuwse verdediging nodig die steunde op een 21ste-eeuwse strijdmacht. Nog voor ik uitgesproken was, kon ik al voelen dat het Nederlandse besluit het kleed onder mijn voeten vandaan trok. De bezuiniging werd verzacht door de aankondiging dat Nederland ter vervanging van zijn verouderde F-16’s voor zo’n 4,5 miljard euro 37 Joint Strike Fighters (JSF’s) zal kopen.

In 2010 schreef ik samen met Anne Tjepkema, oud-kolonel van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht, een rapport dat veertien Nederlandse defensiebezuinigingen sinds 1991 inventariseerde. Een van onze bevindingen was dat elke Nederlandse defensiebezuiniging werd verzacht met de toezegging om nieuwe legeruitrusting aan te schaffen. Maar bij een volgende defensiebezuiniging werd die toezegging dan weer ingetrokken dan wel afgezwakt. Dat is ook nu weer te verwachten.

Volgens de CIA is Nederland met zijn militaire uitgaven 92ste van de wereld op de ranglijst van 173 landen en staat het van de 28 NAVO-leden 15de. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ‘supermacht’ Duitsland op 102 staat, maar de rest bestaat voornamelijk uit kleine visjes als Albanië, België, IJsland en Luxemburg.

De Nederlandse regering verschuilt zich graag achter het alibi van ‘klein landje’. Maar vergelijk de positie van Nederland op de defensieranglijst eens met zijn economische positie en het wordt maar al te duidelijk wat voor profiteurs de Nederlanders op defensieterrein zijn. Volgens de CIA is Nederland de zesde economie van Europa en wereldwijd de 24ste in energieverbruik en de zevende handelsmacht, en daarmee volkomen afhankelijk van mondiale open zee- en luchtverbindingen die verdedigd moeten worden.

De enige manier waarop Nederland nog militaire geloofwaardigheid uit zijn toekomstige strijdmacht zal kunnen persen, is door een diepgaande synergie tussen de Koninklijke Nederlandse landmacht, marine en luchtmacht te bewerkstelligen. In feite zullen deze één strijdmacht moeten worden. Ook zal Den Haag moeten streven naar defensie-integratie met andere landen die in eenzelfde positie verkeren, met name België. Dit zal in wezen het einde van de Nederlandse defensiesoevereiniteit betekenen.

Zullen de inwoners van Riga rustig kunnen slapen? Nu nog wel, ja, maar niet zo lang meer wanneer landen als Nederland vinden dat hun defensie andermans probleem is. De Nederlanders bezuinigen op de NAVO.