Een nieuw eiland na de aardbeving

Foto AP

En toen was er opeens een nieuw eilandje. Door de zware aardbeving in Pakistan ontstond er een klein eiland van modder, stenen en borrelende gas – opgestuwd vanuit de zeebodem.

Het eilandje ligt voor de kust van de Pakistaanse havenplaats Gwadar. Het is zo’n 75 meter lang, 30 meter breed en 18 meter hoog. De nieuwe aanwinst trok veel bekijks onder de lokale bevolking.

Bij de aardbeving van afgelopen dinsdag zijn ten minste 285 mensen omgekomen. De beving, die tot diep in India en Iran voelbaar was, had een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van de plaats Awaran, enige honderden kilometers ten noordwesten van de stad Karachi.

Dergelijke eilanden zijn niet geheel ongebruikelijk, schrijft persbureau AP. Marco Bohnhoff, een onderzoeker in de seismologie bij het Duitse Centrum voor Geowetenschappen in Potsdam zei tegen AP dat er twee manieren zijn waarop zulke eilanden kunnen worden gecreëerd.

In het eerste scenario komt de aardkorst – door de schok – een eind omhoog. In het tweede scenario veroorzaakt de aardbeving de verplaatsing en vrijgave van gassen die opgesloten zitten in de aarde, waardoor een zogeheten ‘moddervulkaan’ ontstaat. Er wordt nog onderzocht wat de precieze oorzaak is.