Dodelijk protest Soedan zet president Bashir onder druk

Gaat Soedan hetzelfde pad op als Tunesië, Egypte en Jemen? In Khartoum en elders zijn protesten uitgebroken tegen de prijsverhoging van brandstof. Er zijn al 29 doden geteld.

Demonstranten blokkeren een autoweg, even noordelijk van de hoofdstad Khartoum. In verschillende plaatsen gingen mensen de straat op. Een politiebureau werd aangevallen en benzinestations werden in brand gestoken.
Demonstranten blokkeren een autoweg, even noordelijk van de hoofdstad Khartoum. In verschillende plaatsen gingen mensen de straat op. Een politiebureau werd aangevallen en benzinestations werden in brand gestoken. Foto AP

In Soedan zijn hevige rellen uitgebroken na het afschaffen van subsidie op brandstof. In en rond de hoofdstad Khartoum zijn daarbij de afgelopen drie dagen ten minste 21 mensen om het leven gekomen, melden ziekenhuizen. Elders in het land zouden nog eens acht doden zijn gevallen. Ook vanochtend gingen duizenden mensen de straat op. Het internetverkeer in het land ligt nagenoeg stil, vermoedelijk op last van de regering.

Vorig jaar en ook deze zomer leidde de aankondiging van het schrappen van subsidies tot onrust. De benzineprijs en die van butagas werden maandag bijna verdubbeld. Armere bevolkingsgroepen zijn daarvan de dupe.

Het oplaaien van de straatprotesten vormt een directe bedreiging voor het bewind van president Omar Hassan al-Bashir, Soedans sterke man die in 1989 de macht greep en die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof om te worden berecht voor misdaden tegen de menselijkheid in de regio Darfur. Bashir kondigde onlangs aan naar de VN in New York te komen. Gisteren liet hij weten van zo’n bezoek af te zien.

Tot dusver ging de ‘Arabische Lente’ in de regio voorbij aan Soedan, maar gisteren riepen demonstranten in verschillende buurten van Khartoum om de val van het regime. ‘Nee, nee tegen hoge prijzen’, schreeuwden ze, een slogan die eerder ook werd gehoord in landen als Tunesië, Egypte en Jemen. Groot probleem voor Bashir is de afscheiding in juli 2011 van Zuid-Soedan. Daardoor is Soedan verstoken geraakt van driekwart van zijn olieproductie; verreweg de meeste oliebronnen liggen in het zuiden. Door het wegvallen van de olie-inkomsten is het regime gedwongen tot harde bezuinigingen. Die treffen de bevolking direct. Volgens de regering daalde de inflatie in juli tot 23,8 procent op jaarbasis, maar onafhankelijke analisten zeggen dat het werkelijke inflatiecijfer 50 procent of hoger is. (AP, AFP, Reuters, BBC)