Dijsselbloem praat verder met oppositie - ‘beschouwingen feitelijk verlengd’

Minister Dijsselbloem overlegt tijdens een schorsing met SP-leider Emile Roemer.
Minister Dijsselbloem overlegt tijdens een schorsing met SP-leider Emile Roemer. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil de komende dagen verder praten met de oppositie. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vanavond gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem nodigt alle oppositiepartijen uit, en het kabinet hoopt dat partijen die met tegenbegrotingen of andere constructieve voorstellen zijn gekomen de uitnodiging zullen aanvaarden, zei Rutte. Om Dijsselbloem meer tijd te geven worden de voor dinsdag en woensdag geplande algemene financiële beschouwingen op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.

‘Feitelijk schorsing van twee weken’

Politiek redacteur Erik van der Walle benadrukt hoe complex de situatie is. De oppositie is op thema’s verdeeld en de sociale partners willen het liefst niet meer onderhandelen over het sociaal akkoord. Kortom: waar is nog ruimte om tot elkaar te komen?

“Dijsselbloem wil iedereen in één keer gaan uitnodigen, liet hij zojuist doorschemeren. Vorige keer ging hij de oppositiepartijen afzonderlijk langs, waardoor het leek alsof hij met de pet langs ging. Dat was hem niet goed bevallen. Ironisch genoeg is juist hij degene die deze gesprekken moet gaan voeren; de man die laatst in een interview in NRC zei dat hij er “alle vertrouwen” in had dat de oppositie in de Eerste Kamer toch niet tegen de kabinetsvoorstellen zou stemmen. Juist hij moet de boel nu als het ware lijmen. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn ten einde, maar feitelijk komt het neer op een schorsing van twee weken.

Deze uitkomst van het debat is uniek. Zo’n overleg achter de schermen in navolging van de Politieke Beschouwingen is in de recente geschiedenis niet voorgekomen. Dijsselbloem moet ook nog zichtbaar wennen aan de rol die hem is toebedeeld. “

Rutte zei niet bereid te zijn eerst een brief aan de Kamer te sturen waarin hij aangeeft op welke onderwerpen en met welke partijen het kabinet zaken zou willen doen, zoals D66-leider Alexander Pechtold had voorgesteld. Dat kost te veel tijd, zei Rutte. “We moeten snel komen tot gedeelde opvattingen.”

Zaken doen met de oppositie

De algemene beschouwingen, het jaarlijkse grote Kamerdebat na Prinsjesdag, stond dit jaar in het teken van de vraag op welke manier het kabinet zaken wilde doen met de oppositie om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte maakte duidelijk dat het kabinet open staat voor onderhandelingen. Voorwaarden zijn wel dat er minstens zes miljard euro extra wordt bezuinigd en dat het sociaal akkoord niet wordt ‘opgeblazen’. Ook moet de ‘evenwichtige inkomensverdeling’ in stand blijven.