Condoomgebruik bij hiv-besmetting onder voorwaarden niet noodzakelijk

Foto Reuters / Lucas Jackson

Stellen van wie een partner hiv-besmet is kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks hebben. Dat is sinds vandaag het officiële standpunt van hiv-artsen in Nederland. Voorwaarde is wel dat de hiv-besmette partner trouw hiv-remmers slikt. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van ANP.

Onbeschermde seks bij hiv-patiënten onder strikte voorwaarden

In het rapport stellen de artsen dat als het virus minimaal zes maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben, de kans op besmetting bij onbeschermde seks zeer klein is. Het hebben van een monogame relatie is hierbij wel strikt noodzakelijk. Daarnaast moeten de stellen zich realiseren dat hoe vaker ze seks ze hebben, hoe groter de kans op besmetting is.

Volgens NVHB-bestuurslid Suzanne Geerlings blijft het verkrijgen van de juiste informatie van belang en is het niet veilig als hiv-patiënten zonder contact met een arts onbeschermd gaan vrijen.

Volgens wetenschapsredacteur Wim Köhler van NRC is het standpunt van hiv-artsen van belang, omdat het laat zien dat artsen vertrouwen hebben in de remmers:

“Dit laat zien dat hiv-artsen in Nederland op de werking van hiv-remmers vertrouwen, dat ze erop rekenen dat iemand hiv-remmers volgens voorschrift slikt en dat stellen ook echt een monogame relatie hebben.”

Rapport condoomgebruik hiv

Het inzicht dat condooms niet noodzakelijk zijn wordt al langer internationaal gedeeld, maar pas sinds vandaag door de Nederlandse verenigingen die zich bezighouden met hiv. De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) heeft vandaag samen met Soa Aids Nederland, het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland een advies uitgebracht over condoomgebruik met koppels waarvan één besmet is met hiv.

Toen Coenen, directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds, zegt in een reactie tegenover het ANP blij te zijn met het gezamenlijke advies:

Dat vaste partners met ongelijke hiv-status onder bepaalde omstandigheden seks kunnen hebben zonder condoom, is belangrijke informatie die gedeeld moet worden. Stigmatisering van mensen met hiv kan zo worden tegengegaan.