COC woedend om ‘onbestaanbare conclusie’ IOC over homowet Rusland

Een demonstrant voor homorechten wordt gearresteerd buiten het kantoor waar de organisatie van de Winterspelen in Sotsji zetelt.
Een demonstrant voor homorechten wordt gearresteerd buiten het kantoor waar de organisatie van de Winterspelen in Sotsji zetelt. AP / Ivan Sekretarev

Het COC vindt het onbegrijpelijk dat het Internationaal Olympisch Comité niet nadrukkelijk afstand neemt van de omstreden Russische antihomowet. De homobelangenorganisatie noemt het IOC een “handlanger van de homofobe Russische regering” en doet een klemmend beroep op het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings om protest aan te tekenen.

Het IOC meldde vandaag vanuit Sotsji, waar volgend jaar de Winterspelen worden gehouden, dat de omstreden antihomowet geen inbreuk maakt op het olympische charter dat discriminatie verbiedt. COC-voorzitter Tanja Ineke:

“Die conclusie is onbestaanbaar. De Europese Unie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en talloze regeringen hebben vastgesteld dat de wet discriminerend is.”

Vorige week had het COC al een gesprek met de Nederlandse sportkoepel NOCNSF over de veiligheid van homo’s tijdens de Winterspelen. De uitkomsten van dat onderhoud werden door de belangenorganisatie teleurstellend genoemd. Een maand geleden zegde Rusland al toe homo’s niet te discrimineren tijdens de Spelen. (Novum)