Clash #2: Buma vs. Samsom ‘Echt, u zoekt het maar uit’

In de toenaderingsdans tussen oppositie en coalitie stapte Diederik Samsom op de tenen van Sybrand van Haersma Buma. De CDA-voorman had in aanloop naar het debat steeds benadrukt dat hij heel erg bereid is om met het kabinet te praten – als dat de plannen aan het CDA aanpast. Dus: stopt met lastenverzwaring en nivellering.

Buma wilde weten wat er bij de PvdA te halen valt. „Is de heer Samsom bereid om al die nivelleringsplannen te laten varen?” „Is de heer Samsom bereid om, als dit mogelijk is, te praten over de nullijn in de zorg?” „Is hij bereid het [belasting]tarief van 60 procent los te laten?” Dat was Samsom niet. Hij legde almaar uit waarom de plannen van de coalitie beter waren.

Bij Buma liep de irritatie op. Was dit nu toenadering zoeken? Samsom „gooit de deur nu keihard dicht”, riep Buma. „Dat mag, maar ik ga toch proberen om hem weer iets open te krijgen.” Hij vond dat Samsom „op een drammerige manier zijn eigen gelijk” probeerde te halen. „Deze coalitie gaat het dan wel heel moeilijk krijgen in het vinden van meerderheden”, waarschuwde Buma. „Echt, u zoekt het maar uit!” Pas nadat Wilders de PvdA-leider ironisch prees („Ga zo door!”) stelde die zich wat opener op.