Clash #1: Wilders vs. Pechtold ‘Miezerig mannetje’

Ga toch weg // Zoek het maar uit // Doe niet zo drammerig // De drie belangrijkste botsingen tijdens het Kamerdebat op een rij

PVV’er Geert Wilders trok als fractieleider van de grootste oppositiepartij en eerste spreker tijdens de Algemene Beschouwingen meteen fors van leer. Het kabinet moest maar opstappen: „Het is niet alleen maar een economische crisis waarin ons land zich bevindt, maar het is ook een vertrouwenscrisis die we in Nederland hebben, een Ruttecrisis, zo u wilt.” CDA-leider Buma, „de grootste hypocriet in dit huis”, verweet hij in bijbelse taal: „U spreekt met een dubbele tong. Belastingen verhogen, belastingen verlagen.”

Maar Wilders raakte pas echt op dreef toen D66-leider Alexander Pechtold hem opriep afstand te nemen van nazistische en antisemitische bezoekers van de PVV-demonstratie van zaterdag. Hij beet hem toe: „Wat een zielig, miezerig en hypocriet mannetje bent u toch, mijnheer Pechtold.” Maar Wilders, hield Pechtold aan, zoekt trots toenadering tot extreemrechtse Europese partijen: het Vlaams Blok, Lega Nord, en het Franse Front National met zijn „geschiedenis van antisemitisme.” Pechtold is „miezerig, zielig, hypocriet”, herhaalde Wilders.

Toen Arie Slob van de ChristenUnie protesteerde tegen dit schelden, gaf Wilders hem er ook van langs: „Dat de heer Slob zichzelf nog serieus durft te nemen (...) Ik laat niemand insinueren dat wij iets met extreemrechts of met nazi’s hebben.” Kortom: „Ga toch weg!”