China lijkt zich ook te scharen achter VN-resolutie voor Syrië

De vijf machtige heren van de Veiligheidsraad met als tweede van links Laurent Fabius en van rechts naar links Wang Yi (China), John Kerry (VS) en secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.

Het lijkt er sterk op dat de vijf permanente leden van de doorgaans verdeelde VN-veiligheidsraad een akkoord naderen over een Syrië-resolutie. China zou het nut van een snel en bindend oordeel onderkennen.

De Verenigde Staten en Rusland waren het al eens over een resolutie die moet voorzien in de ontmanteling en overdracht van alle chemische wapens in het land. Frankrijk en Groot-Brittannië vormen doorgaans geen obstakel in de Veiligheidsraad.

‘Binnen enkele dagen’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei vandaag tegen AP dat de resolutie op een aantal onderdeden nog moet worden uitgewerkt. Hij toonde zich verder optimistisch: “We hebben vooruitgang geboekt.” Gisteren liet Rusland al positieve geluiden horen over een akkoord “binnen enkele dagen”.

Volgens AP heeft John Kerry vandaag te kennen gegeven dat China, samen met Rusland veelal sta in de weg als het aankomt op Syrië-resoluties, zich nu eensgezind toont. De Amerikaanse minister van BuZa zou hebben gezegd dat er “sterke overeenstemming” bestaat over het nut van “een bindende” resolutie. De permanente leden van de raad zijn al weken in conclaaf over de resolutie.

Eensgezindheid over belang resolutie

China en VS zouden goede gesprekken hebben gehad over het belang van unanimiteit binnen de Veiligheidsraad. Beide zijn het eens over het belang van snel ingrijpen. Onduidelijk is nog of China die gevoelens omzet in steun aan de inhoud van de resolutie waarover de VS en Rusland het al eens zijn, of dat er nog aanvullende eisen komen.

Een week geleden liet Bashar al-Assad weten mee te willen werken aan de ontmanteling van zijn arsenaal aan chemische wapens. Dit gaat echter wel minstens een jaar duren, meent de Syrische president.