Britse minister: laat bonus bankiers vrij

De Britse minister Osborne neemt het op voor de bankiers.

Beperking van de bonus jaagt bankiers het land uit, zegt hij.

De Britse minister van Financiën probeert via het Europees Hof van Justitie te voorkomen dat binnen de EU een limiet wordt gesteld aan de hoogte van bonussen voor bankiers. Vrijdag diende George Osborne een klacht in bij het Hof in Luxemburg, waarvan de details gisteren bekend werden.

De Europese Commissie wil dat bankiers niet meer dan 100 procent van hun basissalaris aan bonussen ontvangen, of 200 procent als de aandeelhouders daarmee instemmen. Die limiet moet stabiliteit in de banksector bevorderen.

Maar volgens minister Osborne is de opgestelde richtlijn „ongeschikt ”. Het voorstel zal leiden „tot verhoging van vaste salarissen en het omgekeerde bereiken”, aldus de woordvoerder van Osborne, en kan „de verantwoordelijkheid binnen de banksector juist ondermijnen in plaats van bevorderen.”

De minister meent bovendien dat de bonuslimiet, die volgens de Britten is opgesteld zonder enig vooronderzoek naar de impact ervan of ondersteunend bewijs, „de substantiële vooruitgang die is geboekt bij het invoeren van betalingspraktijken” ondergraven.

Hij wijst op onderzoek van het Centre for Economic and Business Research, dat berekende dat bonussen in de Londense City over het belastingjaar 2012-2013 60 procent lager waren dan een jaar eerder, en 85 procent lager dan in 2007-2008. In april werd er volgens dit instituut 1,6 miljard pond (1,87 miljard euro) aan beloningen uitgedeeld. In de financiële sector werken zo’n 230.000 mensen, van wie 35.000 onder de regels zouden vallen.

De British Banking Authority meldde eerder dit jaar al dat banken onderzoeken of de nieuwe limieten zijn te omzeilen door werknemers op een andere manier te belonen, bijvoorbeeld door pensioenbijdragen te verhogen. De City vreest dat de strengere regelgeving ervaren bankiers naar het buitenland jaagt, omdat de limiet alleen binnen de EU zal gelden.

Volgens Osborne staat de Europese Commissie bovendien ten onrechte macht af aan de Europese Bankautoriteit (EBA). die daardoor „ver buiten haar bevoegdheden” treedt „bij het opstellen van technische standaarden”. Dat argument gebruikte Osborn ook bij twee eerdere klachten, over de introductie van een belasting op financiële transacties en een verbod op short-selling. Deze zaken zijn nog in behandeling bij het Hof van Justitie.