‘Bij overstromingen niet evacueren, maar schuilen op eigen zolder’

Bij een dreigende overstroming moet de overheid mensen niet het gebied uit sturen, maar hen in eerste instantie op de eigen zolder of in een hoog gebouw in de buurt laten schuilen.

Archieffoto: overstromingen in Australië in 2010.
Archieffoto: overstromingen in Australië in 2010. Foto EPA / Dave Hunt

Bij een dreigende overstroming moet de overheid mensen niet het gebied uit sturen, maar hen in eerste instantie op de eigen zolder of in een hoog gebouw in de buurt laten schuilen. Slimmer evacueren scheelt bij een overstroming in de Randstad ten minste de helft in doden.

Verticale evacuatie

Dat stelt calamiteitenmanager Bas Kolen in een proefschrift waarop hij 9 oktober promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Door de ‘verticale evacuatie’ worden de levens gespaard van mensen die volgens de huidige rampenplannen moeten worden geëvacueerd uit hun woongebied, maar die door files en een te korte waarschuwingstijd niet tijdig kunnen wegkomen. Grote groepen mensen worden, aldus het onderzoek, vermoedelijk in de file tijdens de evacuatie alsnog getroffen door een overstroming.

Kolen over zijn onderzoek:

“Als je besluit tot evacuatie, leg je de economie en het maatschappelijk leven in een gebied stil. De kans dat op zo’n evacuatie een overstroming volgt, is klein: één op vijf tot tien in het rivierengebied en tot één op vijftig in de Randstad. Het is ook niet zonder risico’s. Evacueren kan ook slachtoffers veroorzaken door verkeersongevallen, en je moet patiënten uit de intensive care van ziekenhuizen vervoeren. De kans op overlijden is groot. We hebben ook meestal te weinig tijd om te evacueren.”

Beter omhoog dan vertrekken

Volgens Kolen is het in 95 procent van de dreigende overstromingen in de Randstad beter omhoog te gaan dan om te vertrekken. „Het is niet aantrekkelijk om met eten voor enkele dagen boven te zitten. Maar het is beter dan verdrinken of onderkoeld raken en dan overlijden. Vertrekken uit een gebied is alleen aantrekkelijk als je het haalt. Je moet eigenlijk zeggen: we vertrekken pas uit het gebied als we zeker weten dat we het halen. Vertrekken kan altijd nog.”