Beschermingsstichting KPN is ‘terughoudend’

De beschermingsstichting van KPN wil niet beloven dat zij haar stemrecht alleen gebruikt om de overname door América Móvil te blokkeren. Dat blijkt uit een brief van de stichting aan de Vereniging Effectenbezitters (VEB). De stichting houdt alle opties open, maar schrijft ook dat het „voorstelbaar” is dat ze in voorkomende gevallen „niet of met terughoudendheid” gebruik zal maken van het stemrecht.

De brief is een reactie op een eerder verzoek van de VEB. Die wil niet dat de preferente aandelen gebruikt worden om zaken te beïnvloeden die niet direct te maken hebben met de continuïteit van KPN. Het verzoek gaat daarom om reguliere agendapunten zoals goedkeuring van de jaarrekening, dividendvoorstellen en reguliere statutenwijzigingen waardoor de machtspositie van América Móvil verandert. Volgens de VEB is de inmenging van de stichting een „rechtstreekse inbreuk in de zeggenschapspositie van reguliere aandeelhouders”. De belofte tot terughoudendheid wordt echter positief ontvangen.

KPN organiseert woensdag 2 oktober. Daarin wordt over de verkoop van de Duitse dochter E-Plus besloten. Dat zou in totaal 8,55 miljard euro opleveren – en een aanzienlijk belastingvoordeel. Zowel América Móvil als de beschermingsstichting hebben aangegeven dat ze voor de verkoop van E-Plus zijn. De VEB wil tijdens de vergadering meer te weten te komen over de hoogte van het bod van América Móvil en de positie die de minderheidsaandeelhouders hebben als de Mexicanen eenmaal de macht in handen hebben.

De Stichting Preferente Aandelen B nam eind augustus een belang van bijna vijftig procent in KPN, door het opkopen van preferente aandelen, waardepapier met meer rechten. Het in 1994 opgerichte orgaan probeert via die speciale constructie de vijandige overname door het Mexicaanse América Móvil zo voorlopig te blokkeren.