Bemanning Arctic Sunrise nog steeds vervolgd wegens piraterij

De activisten van Greenpeace terwijl ze arriveren in Moermansk bij het politiebureau eerder deze week.
De activisten van Greenpeace terwijl ze arriveren in Moermansk bij het politiebureau eerder deze week. Foto ANP / Greenpeace

De Russische justitie wil de dertig gearresteerde opvarenden van een schip van Greenpeace nog steeds vervolgen voor piraterij. Dat bleek vanmorgen bij de voorgeleiding van de verdachten, zegt advocaat en hoofd juridische zaken bij Greenpeace Jasper Teulings tegen persbureau Novum.

Update 12.52: de rechtbank in Rusland heeft de voorlopige hechtenis verlengd van twee van de activisten voor twee maanden. Het gaat om een fotograaf en een jurist van Greenpeace. NRC-correspondent Thalia Verkade laat vanuit Rusland weten dat dit de praktijk een verblijf betekent in een politiecellencomplex in Moermansk of omgeving. Volgens een woordvoerder van Greenpeace zijn de activisten over zes zalen verdeeld en wordt ook voor de anderen vandaag bepaald of het voorarrest wordt verlengd of niet.

Teulings staat de activisten, onder wie twee Nederlanders, niet persoonlijk bij, maar coördineert de zaak vanuit Nederland en houdt contact met de Russische advocaten.

De Russische president Vladimir Poetin had gisteren gezegd dat de activisten overduidelijk geen piraten zijn, maar dat de kustwacht dit niet had kunnen weten. Dat justitie toch op dit spoor verder gaat, komt volgens Teulings doordat de juristen geen andere opties zien. Volgens Teulings had de arrestatie nooit mogen plaatsvinden. Alleen piraten mogen namelijk in internationale wateren worden aangehouden.

“Ik vermoed dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat ze deze grondslag wel moeten voeren omdat anders geen rechtmatige arrestatie kan hebben plaatsgehad in internationale wateren. Voordat iets piraterij mag worden genoemd moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er moet sprake van zijn dat je van het ene schip op het andere schip probeert te komen, maar hier was sprake van een actie tegen een olieboorplatform. Er moet sprake zijn van een dreiging met geweld, maar dit was evident vreedzaam. Ook moet het motief geldelijk gewin zijn, dat was hier niet het geval.”

De rechtszaak zou om 07.00 uur Nederlandse tijd beginnen, maar begon uiteindelijk wat later. De zaak wordt door zes verschillende rechters in zes verschillende zalen in Moermansk behandeld. Het is voor deze kleine rechtbank wat veel, zegt Teulings. Hij verwacht niet dat de rechters tot verschillende vonnissen komen, maar dat er wel coördinatie zal zijn. Het is mogelijk volgens Teulings dat de activisten vandaag vrijgelaten worden.

“Dat is volgens mij de enige mogelijke conclusie, maar als de rechtbank anders oordeelt kunnen we altijd doorprocederen. Rusland heeft ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens getekend.”

Greenpeace demonstreerde vorige week in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool, tegen een olieboorplatform. Uiteindelijk klampten twee activisten zich vast aan het platform en werden aangehouden. Later werd een ijsbreker van Greenpeace, de Arctic Sunrise, geënterd en op sleeptouw genomen. Het schip kwam dinsdag aan in Moermansk. Nederland heeft opheldering geëist omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Ondanks het verstrijken van een deadline is die nog niet gegeven. Rusland heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben, maar beloofde Nederland uiteindelijk volledig te informeren en de procedure te versnellen.