Belgische spoorwegen eist 40 miljoen van Fyra-bouwer

Foto EPA / Thierry Roge

De NMBS, de Belgische spoorwegbeheerder, eist 40 miljoen euro van Fyra-bouwer AnsaldoBreda. Dit bedrag bestaat uit een schadevergoeding van 27 miljoen euro en een boete van 12,7 miljoen. Dat meldt de NMBS in een verklaring.

De NMBS heeft de eis gisteren bij een Nederlandse rechtbank ingediend, zo laat de organisatie weten. De schadevergoeding van 27 miljoen moet “de geleden schade compenseren, als gevolg van het niet leveren van rijklare V250-stellen voor de internationale hogesnelheidsverbinding Fyra”, aldus NMBS. Inhoudelijk gaat het om kosten voor schade aan het materiaal, onderhoudskosten en kosten voor marketing, catering en personeel.

Al eerder legde de NMBS AnsaldoBreda een boete van 12,7 miljoen euro op, die contractueel was vastgelegd vanwege te late leveringen.

Door aanhoudende problemen stopte NMBS en NS met Fyra

AnsaldoBreda ontwikkelde en bouwde de Fyra die vanaf december 2012 tussen Amsterdam en Brussel reed. Door aanhoudende problemen werd de dienst medio januari weer stopgezet. Op een persconferentie van de NMBS begin juni somde NMBS-directeur Marc Descheemaecker de vele grote problemen met de Fyra op. De Fyra-bouwer ontkende overigens dat het schuld had aan alle problemen, maar wees juist met de beschuldigende vinger naar de NS en NMBS zelf.

Op 7 juni werd duidelijk dat ook de Nederlandse Spoorwegen stopte met de Fyra.

Lees hier de reconstructie van NRC Handelsblad en de Standaard over het Fyra-debacle.