Asielzoekers moeten van rechter ‘Vluchtflat’ uit

Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop-gebouw. Het pand is inmiddels verkocht en de asielzoekers moet volgende week vertrekken.
Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop-gebouw. Het pand is inmiddels verkocht en de asielzoekers moet volgende week vertrekken. Foto ANP / Erik van 't Woud

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogeheten Vluchtflat verblijft, moet daar voor dinsdag uit. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, laat een woordvoerder van woningcorporatie De Key weten.

De Key, eigenaar van het pand in Amsterdam-West, had een kort geding aangespannen om deze eerder gemaakte afspraak met de asielzoekers kracht bij te zetten. In het pand verblijven sinds eind mei zo’n 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. Een woordvoerder van De Key tegen persbureau Novum.

“We gaan ervan uit dat voor 1 oktober alle asielzoekers het pand hebben verlaten, zoals afgesproken. Mocht dat niet gebeuren, dan hebben we het ontruimingsvonnis vast.”

De Key heeft het kantoorpand aan de Jan Tooropstraat inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar en moet het leeg opleveren. Eerder zaten de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, in een tentenkamp aan de Notweg en in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam-West.

Asielzoekers zwerven al een jaar rond

Begin deze maand was het een jaar geleden dat een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in de tuin van de Diaconie van de protestantse kerk in Amsterdam een zeil spande en daar demonstratief onder ging bivakkeren. NRC schreef hier onlangs over:

“Ze maakten zichzelf zichtbaar onder het motto: we are here. Het doel: het regeringsbeleid zodanig veranderen dat uitgeprocedeerde, maar niet uit te zetten asielzoekers een normal life kunnen opbouwen in Nederland.

Ze begonnen met vijftien, voornamelijk Afrikanen, meest jonge mannen. Van de tuin van de Diaconie gingen ze naar een tentenkamp. Van daar naar een gekraakte kerk. En in juni naar een kantoorpand, de Vluchtflat. Bij elke stap werden ze, intussen uitgegroeid tot een groep van zo’n 200 mensen, geholpen door buren, activisten, barmhartigen. Wie de flat nu bezoekt waant zich in een uitgewoond studentenhotel. Beveiligers bij de ingang noteren de namen van bezoekers. Leger des Heils en HVO-Querido leveren, zoals een woordvoerder het formuleert, „de meest basale humanitaire hulp”. Voedsel, sanitair.”

Hulpverleners moe en gedemoraliseerd

Maar ook veel van de die hulpverleners hebben de uitgeprocedeerde asielzoekers van de Vluchtflat inmiddels de rug toegekeerd. De vrijwilligers hebben ruzie, zijn gedemoraliseerd, teleurgesteld en moe, schreef NRC in het artikel over het leven in de Vluchtflat.

“Maar wat het meest opvalt: er lopen in de Vluchtflat veel minder blanken rond dan voorheen. Waar zijn ze gebleven? De brede coalitie van hulptroepen, die legertenten opzetten aan de Notweg? Die schouder aan schouder kamertjes bouwden in de Vluchtkerk? Die in december nog een bruisend kerstfeest vierden waar Anouk zong en Arie Boomsma sprak?

Ze zijn moe, gedemoraliseerd en uit elkaar gedreven door achterdocht en verschillen in opvatting over wat de groep nodig had: steun bij politieke acties of noodhulp.”