Interpol zoekt ‘Witte Weduwe’, mogelijk betrokken bij aanval Kenia

De door Interpol vrijgegeven foto's van Samantha Lewthwaite.

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Samantha Lewthwaite, een van de mogelijke terreurverdachten van de bloedige aanval op het winkelcentrum in Kenia van vorige week.

Lewthwaite was de weduwe van een van de daders van aanslagen in Londen in 2005. De 29-jarige Lewthwaite, een bekeerde moslima, wordt in de Britse pers de ‘Witte Weduwe’ genoemd. Ze zou Groot-Brittannië enkele jaren geleden hebben verlaten en met een vals paspoort in Oost- en Zuid-Afrika verblijven.

Een Keniaanse minister zei eerder dat een Britse vrouw betrokken was bij de bloedige aanval op een winkelcentrum in Nairobi zaterdag, die aan 67 mensen het leven kostte. Sindsdien wordt Lewthwaite in verband gebracht met de aanval, hoewel daarvoor nog geen bewijs is geleverd.

Interpol maakt in het arrestatiebevel geen melding van betrokkenheid bij de aanval op Westgate. Het arrestatiebevel is op verzoek van Kenia uitgevaardigd. De Keniaanse autoriteiten zijn al sinds december 2011 naar haar op zoek, in verband met het bezit van explosieven en het plan om een zware misdaad te begaan.

Interpol coördineert Westerse reactie

Vandaag werd bekend dat Interpol de westerse reactie op de aanval coördineert. Een aantal westerse landen heeft Kenia hulp geboden bij het onderzoek naar de aanval, die aan 67 mensen het leven kostte.

Een team van Interpol kwam gisteren aan in Nairobi. Jean-Michel Louboutin van Interpol zei dat zijn team onder meer bestaat uit dataspecialisten en experts op het gebied van de identificatie van slachtoffers. Interpol is ook in staat om extra teams van de afdeling contraterrorisme in te schakelen, mocht dat nodig zijn.

    • Lex Boon