‘12 Years a Slave’ openingsfilm van Amsterdam Film Week

De derde editie van het filmfestival Amsterdam Film Week opent maandag 28 oktober met de Nederlandse première van 12 Years a Slave in Pathé Tuschinski. De film van regisseur Steve McQueen (Shame, Hunger) is gebaseerd op het autobiografische boek van Solomon Northup uit 1853: hij was een vrijgeboren Afro-Amerikaan die opnieuw tot slaaf werd gemaakt. Hoofdrolspelers zijn Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Brad Pitt. 12 Years a Slave won onlangs de People’s Choice Award op het Toronto International Film Festival. McQueens film wordt op dit moment als dé Oscar-favoriet gezien.

12 Years a Slave wordt op 20 februari 2014 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Independent Films.

Amsterdam Film Week is een festival waar de hoogtepunten van het komend filmseizoen te zien zijn, voordat ze in de Nederlandse bioscoop draaien. Het is een zogenoemd ‘best of fest’-festival, dat kiest uit de bekroonde films van internationale festivals.

Amsterdam Film Week vindt dit jaar plaats van 28 oktober tot en met 3 november op verschillende locaties in het centrum van Amsterdam. NRC Handelsblad is mediapartner.

In Filmmuseum Eye zal La Grande Bellezza worden vertoond, de nieuwe film van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino (Il divo). De film is een moderne variant op Federico Fellini’s klassieke La Dolce Vita uit 1960. NRC-redacteur Joyce Roodnat leidt de film in. Ook zal de in Cannes bekroonde nieuwe film van Joel en Ethan Coen Inside Llewyn Davis te zien zijn.

Festivaldirecteur Fulko Kuindersma is vereerd met de openingsfilm van McQueen: „12 Years a Slave is een inspirerende film die met de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij ook nog eens actueel is.”

De kaartverkoop voor Amsterdam Film Week begint op 2 oktober. Inl: www.amsterdamfilmweek.com