Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Zware aardbeving maakt dorpen in Pakistan met de grond gelijk

Moeizaam komt de hulp voor slachtoffers in het afgelegen en arme zuidwesten van Pakistan op gang na de ramp.

Bij een zware aardbeving in de Pakistaanse provincie Baluchistan zijn gisteren ten minste 238 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt.

Het dodental zal naar verwachting snel stijgen, omdat er nog maar een beperkt zicht is op de schade in het getroffen gebied. Vast staat dat hele dorpen in de straatarme en overigens dun bevolkte provincie met de grond gelijk zijn gemaakt.

De beving, die aan het eind van de dag plaatshad en tot diep in India en Iran voelbaar was, had een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van de plaats Awaran, enige honderden kilometers ten noordwesten van de stad Karachi.

Met name veel lemen woningen zijn ingestort, ook in Awaran zelf. Betonnen gebouwen zijn zeldzaam in de regio. Reddingswerkers proberen in de eerste plaats gewonden uit het afgelegen gebied over te brengen naar ziekenhuizen verder weg, want de lokale medische voorzieningen zijn bijzonder pover. De zwaarst gewonden worden per helikopter overgebracht naar ziekenhuizen in Karachi.

Ook in Karachi en Baluchistans hoofdstad Quetta zorgde de beving voor veel onrust. Duizenden mensen vluchtten in paniek de straat op.

Het leger, dat veel manschappen heeft gelegerd in de roerige provincie Baluchistan wegens een slepende separatistische opstand en de aanwezigheid van veel Talibaanstrijders, heeft eenheden gestuurd naar het getroffen gebied om hulp te bieden.

Als gevolg van de beving is er voor de kust van de havenplaats Gwadar plotseling een eilandje ontstaan. Het is zo'n honderd meter lang en negen meter hoog. De nieuwe aanwinst trok veel bekijks onder de lokale bevolking. (AP, AFP, BBC )