Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zijlstra hamert op begrotingsdiscipline: maatregelen nu nodig

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Robin Utrecht

VVD-leider Halbe Zijlstra hamert vandaag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer op begrotingsdiscipline. De economische crisis is groot en de effecten zullen dus ook heel groot zijn. Iedereen zal daarom de pijn voelen, aldus Zijlstra volgens persbureau Novum.

Volgens Zijlstra moeten er “nu” maatregelen genomen worden. Die moeten niet worden uitgesteld. “Een staatsschuld is geleend geld”, zei hij. “We stapelen schuld op schuld, en wie dat doet komt uiteindelijk in de schuldsanering terecht. Dat willen we niet.” Onze redacteur Erik van der Walle is bij het debat aanwezig:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Hé, debat wordt inhoudelijk. Zijlstra (VVD) betoogt dat begrotingstekorten niet tot eco groei leiden. Alleen maar tot extra schuld.

Oppositie wil weten hoe hard bezuinigingen van 6 miljard zijn

ChristenUnie-leider Arie Slob wilde weten hoe hard het bedrag van zes miljard aan bezuinigingen is. Alle oppositiepartijen willen minder snijden. Zijlstra wees erop dat Nederland een boete van een miljard krijgt van Brussel als er geen zes miljard aan maatregelen worden genomen, en dat hij die boete niet wil. “Bovendien komt van uitstel een afstel.”

Volgens Zijlstra moet de staatsschuld worden weggewerkt om de “toekomst van onze kinderen veilig te stellen”. Hij verdedigt het pakket van zes miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen, waarbij hij over het laatste opmerkte dat hij die als liberaal ook liever niet had gezien. “Maar soms ontkom je er niet aan.”

‘Belastingdruk stijgt, maar is nodig’

Zijlstra reageerde tijdens het debat ook op de stijging van de marginale belastingdruk – de belasting op elke extra verdiende euro. Voor sommige inkomens gaat die de komende jaren richting de zestig procent. Hoewel Zijlstra dit aanvankelijk een “totaal theoretische discussie” noemde, erkende hij net als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat de belastingdruk stijgt:

“Het is een illusie te denken dat we de crisis kunnen oplossen zonder dat mensen het gaan merken.”

Alexander Pechtold vindt dat de VVD moet terugkomen van de maatregel. Hij hekelde de “mistige manier” waarop de hogere belastingdruk in de begroting is verstopt.Zijlstra riep de oppositiepartijen op om niet het beeld te schetsen dat mensen in het land “meteen heel gering effect” door de crisis kunnen komen. De fractieleider benadrukte dat de marginale belastingdruk weliswaar stijgt, maar dat het koopkrachtbeeld niet verandert. Eventuele “gekke uitschieters” worden gerepareerd, zei hij, zowel voor hoge als voor lage inkomens.

Dijsselbloem bevestigde vandaag in een brief aan de Kamer dat huishoudens met een bruto-inkomen van zeventigduizend euro inderdaad zestig procent belasting meer moeten gaan betalen over elke extra verdiende euro. Hij schrijft dat deze marginale druk in 2017 hoger uitkomt door de maatregelen van het kabinet. De marginale druk is het percentage belastingen dat inkomens moeten betalen over elke extra verdiende euro. Het kan dus bijvoorbeeld mensen treffen die een loonsverhoging krijgen.

Steun in Eerste Kamer nodig voor miljardenbezuinigingen

Het kabinet heeft steun van een of meerder oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Zijlstra paaide CDA-leider Sybrand van Haersma Buma door te zeggen dat hij in de tegenbegroting van de christendemocraten “bruikbare” elementen ziet. “De kern is dat wij als VVD bereid zijn om moeilijke maatregelen te nemen, en dat geldt ook voor het CDA en de PvdA.”

En ook in de tegenbegroting van D66 ziet Zijlstra “aanknopingspunten”. D66-leider Pechtold zei dat hij wil dat meer maatregelen worden genomen die de overheidsfinanciën structureel verbeteren.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Zijlstra ziet bij tegenbegrotingen D66 en CDA ‘allemaal aanknopingspunten’ om verder te praten. Aan dat ‘tere bouwwerk’ gaan we werken #apb

Volg hier ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen.