Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders: kabinet, ga naar huis - harde aanvaring met Pechtold

PVV-fractieleider Geert Wilders aan het woord tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
PVV-fractieleider Geert Wilders aan het woord tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Robin Utrecht

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag zoals verwacht tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen opgeroepen tot het vertrek van het kabinet. “Nederland heeft schoon genoeg van dat afbraakkabinet”, zei hij. “Bied uw ontslag aan. Stap op. Ga naar huis.”

Wilders overhandigde verder duizend handtekeningen aan premier Mark Rutte. Die zijn onderdeel van de 122 duizend handtekeningen die Wilders tijdens zijn ‘verzetstour’ tegen het kabinet heeft opgehaald.

Na Wilders’ korte oproep interrumpeerden verschillende fractievoorzitters van de andere partijen. Toen D66-leider Alexander Pechtold Wilders vroeg of waarom Wilders aansluiting zoekt bij extreemrechtse Europese fracties zoals Vlaams Belang, Lega Nord in Italië en het Franse Front National, naar aanleiding van de aanwezigheid van neonazi’s tijdens de betoging die Wilders zaterdag organiseerde, ontstond wat commotie:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Verrassende wending: Pechtold begint over NSB-vlag en Hitlergroet tijdens zijn betoging vorige week. Vraagt Wilders afstand ervan te nemen

Wilders noemde Pechtold daarop een “zielig, miezerig en hypocriet mannetje”. Hij “laat zich hier door niemand uitmaken voor een halve nazi”:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Wilders noemt Pechtold ‘miezerig mannetje’ en stelt dat PVV niets met extremisme heeft.

Het spreekt volgens hem “voor zich” dat de PVV en de duizenden aanhangers van de partij “niets hebben” met extremisme en antisemitisme. “Ik ga verder niet reageren op deze ultieme miezerigheid. U bent te klein en miezerig om ook maar een minuut serieus te nemen.”

ChristenUnie-leider Arie Slob riep op om het debat op een respectvolle manier te blijven voeren. Hij vond dat Wilders over een grens heen is gegaan. “U bent net zo miezerig”, reageerde Wilders.

Beelden van de aanvaring:

Motie van wantrouwen verworpen

Over een motie van wantrouwen die Wilders heeft ingediend tegen het kabinet werd direct gestemd door de Kamer. Wilders vindt dat het kabinet de economische crisis verergert en daarom moet opstappen. Normaal gesproken worden moties aan het eind van het debat ingediend, maar onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA drongen erop aan om meteen over de motie te stemmen.

Over de motie werd hoofdelijk gestemd. De Tweede Kamer verwierp de motie van wantrouwen. PVV, SP en de Partij voor de Dieren steunden de motie. In totaal stemden 31 Kamerleden voor de motie en 113 tegen.

Volg hier ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen.