Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Voordelen voor collega’s met kinderen afschaffen?

Illustratie Tjarko van der pol

Een redacteur (39) van een uitgeverij heeft een hoop collega’s met kinderen. Ze zegt: „Ik heb weer een collega die zwanger is. Als ze straks afwezig is, komt werk van haar bij mij terecht. Ik vraag me sowieso af of werknemers met kinderen niet worden voorgetrokken. Zo zijn collega’s vaak afwezig wegens zieke kinderen en mogen ze sneller thuiswerken. Moeten al die voordelen voor ouders op het werk niet eens worden afgeschaft?”

Sabine Kraus, beleidsmedewerker van Atria Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, vindt van niet. „Zwangerschapsverlof wordt 100 procent vergoed door de overheid. Je hebt werkgevers die dat geld gebruiken om een gat in de begroting te dichten, maar dat is bedoeld voor een vervanger van de afwezige werknemer. Gebeurt dat niet, dan ligt het probleem bij de werkgever en moet je er niet de zwangere collega op aankijken.”

Volgens Kraus is het wel goed als mensen zich een beetje flexibel opstellen tegenover collega’s met kinderen. „Bijna iedereen werkt en veel mensen krijgen kinderen. Dus zal er een overlap zijn tussen de paar jaar dat mensen jonge kinderen hebben die veel zorg vragen en hun werk. Dat moeten we accepteren. Doen we dat niet, dan zullen vrouwen minder gaan werken of ontslag nemen en dat is niet best voor de emancipatie.”

Arbeids- en organisatiepsycholoog Lieke ten Brummelhuis, docent aan de Simon Fraser University in Canada, ontdekte dat werknemers met kinderen ouder dan zes jaar minder kans op een burn-out hebben dan mensen zonder kinderen. Ook bleken die mensen collegialer. Werknemers met hele jonge kinderen hebben vaak niet de extra tijd om meer te doen op het werk dan hun takenpakket. Ander onderzoek van Ten Brummelhuis wijst uit dat de gezinsbelasting van een team tot betere samenwerking en prestatie leidt als de leden elkaar daarin steunen. „Mogelijk werkt dit het beste als meerdere mensen in het team het druk hebben thuis, omdat ze dan afwisselend voor elkaar kunnen inspringen wanneer dat nodig is. Wanneer sommige werknemers geen gezinstaken hebben en anderen wel, dan kan het zijn dat er geen natuurlijke uitwisseling van steun ontstaat, maar dat altijd dezelfden opdraaien voor extra werk. Managers moeten dus beide groepen steunen en zorgen voor een goede balans.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere