Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Video: voorbijgangers mogen stokje oppakken en beroemd orkest dirigeren

Conduct Us
Conduct Us

Wat gebeurt er als je het orkest van het vooraanstaande Carnegie Hall midden in New York zet en er een bordje met ‘dirigeer ons’ bij plaatst? Dan komen er willekeurige mensen naar voren om het stokje op te pakken - kijk maar.

Improv Everywhere, een collectief dat al jaren dit soort geintjes uithaalt, wilde op die manier voorbijgangers de kans geven om heel even dirigent van het gerenommeerde orkest te zijn. De muzikanten lieten hun spel afhangen van wat de New Yorkers - soms aarzelend, soms vol enthousiasme - ze opdroegen:

Meer van Improv Everywhere vind je hier, of op hun eigen site. Hier is nog wat meer te zien van (en te lezen over) het grapje met het Carnegie Hall-orkest.