Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Tony Martin voor derde keer op rij wereldkampioen tijdrijden

Martin eerder dit jaar tijdens de Spaanse Vuelta.
Martin eerder dit jaar tijdens de Spaanse Vuelta. Foto EPA / Javier Lizon

Tony Martin is vandaag voor de derde keer op rij wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser van Omega Pharma-Quick-Step legde de 57,9 kilometer in Florence af in 1:05.36 uur. Bradley Wiggins werd op 46 seconden tweede, terwijl Fabian Cancellara genoegen moest nemen met het brons. Hij gaf 48 seconden toe.

Martin, vooraf de huizenhoge favoriet, gaf bij het eerste tussenpunt nog 36 honderdsten toe op Cancellara. Wiggins lag op dat moment al ruim vijftien seconden achter. Bij de tweede tijdmeting was Martin, die een enorme versnelling ronddraaide, op snelheid gekomen en hield hij Cancellara al dertien tellen achter zich. De achterstand van Wiggins was toen al opgelopen tot 47 seconden.

De Brit bleek de race echter beter in te hebben gedeeld dan Cancellara. Bij de derde tussentijdse meting lag Wiggins nog twaalf seconden achter op viervoudig wereldkampioen Cancellara, maar de Zwitser beet zich uiteindelijk net stuk op de eindtijd van Wiggins.

Martin reed ondertussen onbehoorlijk hard door. Zijn gemiddelde snelheid van 52,9 kilometer per uur was ruim een kilometer per uur harder dan zijn eigen ouder record uit Kopenhagen.

Twitter avatar keesfietst keesfietst Tony Martin rijdt in z’n eentje (52,9km/u) slechts 0,5km/u langzamer dan tijdens de ploegentijdrit (53,4km/u). Fenomeen. /cc @TourDeJose

De Nederlandse deelnemers eindigden in de subtop. Niki Terpstra werd 25e op vier minuten van Martin. Lieuwe Westra werd met 4.06 minuten achterstand 27e.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum.