Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tim en Jeff Buckley in muzikaal plaatjesboek

Vader en zoon zijn even legendarisch. Ze leefden even kort. De een stierf aan een overdosis, de ander verdronk mysterieus. En ze lieten allebei een muzikaal oeuvre na dat singer-songwriters nog steeds inspireert. Het is bijna een te grote erfenis voor het bescheiden Greetings from Tim Buckley. De Amerikaanse filmmaker Dan Algrant spint een impressionistisch, fictief verhaal rond het legendarische ‘tribute concert’ voor vader Tim (1947-1975) dat in 1991 in Brooklyn de korte carrière van zoon Jeff (1966-1997) lanceerde. We zien Jeff repeteren met de muzikanten die met zijn vader speelden. Onwelwillend, want hoe kan hij de zoon zijn van een vader die hem in de steek liet? Via flashbacks, soms getriggerd door een gitaarloopje of een terloopse opmerking, leren we dan die vader kennen. De muzikant. De rokkenjager. De man die ervan hield om op tournee te zijn. Er wordt nogal kunstmatig benadrukt dat Tim echt wel van zijn zoon hield, maar wie wil Algrant overtuigen? De verzoening ligt in Leonard Cohens Hallelujah, waarmee Jeff Buckley de erfenis van zijn vaders stem aanvaardde. De film is een plaatjesboek dat naar dat moment toewerkt.

Dana Linssen