Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schutter Navy Yard ‘gedwongen door radiogolven’ - video vrijgegeven

Een screenshot uit de video die de FBI vandaag vrijgaf.
Een screenshot uit de video die de FBI vandaag vrijgaf. Foto AP / FBI

De man die vorige week maandag twaalf mensen doodschoot op een marinebasis in Washington D.C., geloofde dat hij gedwongen werd door radiogolven van een extreem lage frequentie. Dat heeft de FBI vanavond gezegd in een update van het onderzoek naar de 34-jarige Aaron Alexis.

Bij de persconferentie werd nogmaals bevestigd dat Alexis alleen handelde. Na de schietpartij zocht de politie aanvankelijk nog urenlang naar een vermoedelijke tweede schutter.

Op het wapen dat Alexis gebruikte, had hij vier korte boodschappen geschreven. Er stond “end to the torment” (einde aan de marteling), “not what y’all say” (niet wat jullie zeggen) en “better off this way” (het is beter zo). De vierde boodschap, “my ELF weapon”, verwees naar de radiogolven: ELF staat voor extremely low frequency.

Twitter avatar BuzzFeedNews BuzzFeed News FBI photo of the engraved messages on Navy Yard shooting weapon (2/3) http://t.co/ipcTc0vS6S

De FBI gaf vanmiddag ook deze video vrij van Alexis tijdens de schietpartij:

Vorige week kwam al naar buiten dat Alexis psychische problemen had. Hij zou hebben beweerd te lijden aan een posttraumatische stressstoornis door de reddingsoperatie op 11 september 2001. Volgens een politierapport was hij inderdaad op een van de plekken van de aanslagen aanwezig, en maakte de gebeurtenis diepe indruk op hem. Hij zocht evenwel geen hulp bij een psychiater van het Amerikaanse Departement voor Veteranenzaken.

De schietpartij op Navy Yard, waarbij ook nog acht mensen gewond raakten, was de dodelijkste op een militaire basis sinds Nidal Hasan, een psychiater bij het leger, in 2009 dertien mensen doodde en dertig mensen verwondde in Fort Hood, Texas. Hasan kreeg vorige maand de doodstraf, de eerste keer dat een militair deze straf kreeg sinds 1961.