Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Samsom biedt geen openingen’ - Buma: u zoekt het maar uit

Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leider Diederik Samsom sloeg eerst de deur dicht naar Pechtold, die enkele maatregelen uit het sociaal akkoord versneld wil invoeren. Ook Buma, die minder nivellering wil, kreeg de wind van voren, waarop hij Samsom gepikeerd de rug toekeerde: “U zoekt het maar uit.”

Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Slob zei de zaak weinig hoopvol in te zien.

“Samsom zegt dat de ruimte er is, maar ik heb nog niets gezien. Ik ben bang dat ik dezelfde conclusie moet trekken als de heer Buma.”

Samsom: over alles valt te praten

Even later, weer in debat met Pechtold, bood Samsom toch een opening. Pechtold wilde nogmaals horen of er met de PvdA te praten viel ‘in de zin dat we tot elkaar kunnen komen’, in plaats van alleen door de eigen standpunten te herhalen. Daarop volgde een duidelijk ja van Samsom.

“Er valt over alles te praten in de zin dat we tot elkaar kunnen komen.”

Samsom vroeg daarnaast aandacht voor een CDA-plan om verhuurders en woningbezitters meer te laten investeren in energiebesparing. Wilders had toen zijn conclusie al getrokken. “Drie partijen stonden net te bedelen om zaken met u te doen en u zei: bekijk het maar”, zei hij tegen Samsom.

“Ga zo door, u brengt de volgende verkiezingen dichterbij.”

Vandaag komen alleen de fractievoorzitters aan het woord. Morgen wordt het debat voortgezet. Dan moet blijken in hoeverre het kabinet werkelijk bereid is zaken te doen. Vanaf 10.30 uur heeft premier Rutte het woord.

‘Na weglopen Buma matigde Samsom zijn toon’

NRC-politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet:

“Samsom leek de deur eerst met enige kracht dicht te gooien. Het was niet eens zo zeer wat hij zei, maar ook hoe hij het zei en de houding die hij uitstraalde. Hij wekte niet de indruk om open te staan voor onderhandelingen. Dat pakte niet goed uit. Maar nadat Buma was weggelopen leek hij zijn toon te matigen en werd het wat milder.

Samsom houdt de deur ook wel open. Iedereen hier in de wandelgangen zegt ook: de PvdA wil wel praten. Interessant was ook de reactie van Samsom op Van der Staaij (SGP) die informeerde naar de situatie over gezinnen. Dat lijkt wat marginaal, maar is het niet. Samsom stelde zich open op, natuurlijk wil hij zijn best doen. Ook de ene zetel van de SGP in de Eerste Kamer kan belangrijk zijn.

Met Samsom is het spannendste deel wel geweest. Hij - en Zijlstra - zullen Buma niet scherp gaan aanvallen, daar hebben ze geen belang bij. Interessanter is om te kijken wat Pechtold en Slob zullen gaan doen. Trekt de oppositie gezamenlijk op? CDA, D66 en CU willen alle drie minder lastenverzwaringen en aanpassingen aan het sociaal akkoord. Toch verschillen hun alternatieve begrotingen veel. Staan ze als een eensgezind blok achter de microfoon of zijn ze verdeeld?”

Buma tegen Samsom: u zoekt het maar uit

Samsom: er valt over alles te praten