Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rusland belooft uitleg over Arctic Sunrise - bemanningsleden maken het ‘redelijk’

De Arctic Sunrise wordt versleept door de Russische kustwacht. Het land belooft snel uitleg te geven over de entering van het schip.
De Arctic Sunrise wordt versleept door de Russische kustwacht. Het land belooft snel uitleg te geven over de entering van het schip. Foto EPA / Igor Podgorny / Greenpeace

Rusland geeft snel openheid van zaken over de situatie rondom de entering van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Frans Timmermans laten weten. De twee Nederlandse bemanningsleden maken het, gezien de omstandigheden, redelijk.

Timmermans en Lavrov zijn beide in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De minister van Buitenlandse Zaken laat op Facebook weten:

“Zojuist gesproken met Sergej Lavrov. Ook over Greenpeace. Hij beloofde ons volledig te informeren en de procedure te versnellen, zodat er spoedig duidelijkheid ontstaat over het schip en de bemanning.”

De Nederlandse regering eiste gistermiddag al een verklaring van de Russen, maar tot nu toe werd ondanks een ultimatum geen duidelijkheid gegeven.

Nederland beziet vervolgstappen

Timmermans stuurde vanavond ook een brief (pdf) aan de Kamer over de situatie. Daarin schrijft dat medewerkers van het Nederlandse Consulaat Generaal in St. Petersburg zijn dit weekend afgereisd naar Moermansk. Die hebben inmiddels contact gehad met de twee Nederlandse bemanningsleden.

“Zij maken het, gezien omstandigheden, redelijk.”

De minister schrijft dat hoewel een diplomatieke oplossing de voorkeur geniet, Nederland juridische vervolgstappen beziet, waaronder het Zeerechttribunaal. Op basis van het zeerecht heeft Nederland de Russische autoriteiten verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning onmiddellijk vrij te laten.

Onduidelijkheid over aanklacht

Greenpeace liet vandaag weten dat negen van de dertig opvarenden, onder wie de twee Nederlandse actievoerders, inmiddels zijn ondervraagd door de Russische autoriteiten. Over de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten bestaat nog onduidelijkheid. De Russische president Vladimir Poetin zei vandaag dat de activisten ‘overduidelijk’ geen piraten waren, iets waar de activisten eerder van werden beschuldigd. Onze correspondent Thalia Verkade was bij de bijeenkomst (in de Siberische stad Salechard, over milieuveiligheid in het noordpoolgebied) waar de Russische president de mededeling deed.

Volgens Poetin is het “volstrekt duidelijk dat [de activisten] de internationale wet hebben overtreden.” Poetin zei: “Het zijn natuurlijk geen piraten, maar ze hebben wel formeel geprobeerd het platform te bezetten. En onze kustwacht en beveiligers wist niet wie probeert het platform te bezetten. Na de gebeurtenissen in Kenia is immers alles mogelijk.” Poetin lijkt hiermee te doelen op de gijzeling in het winkelcentrum in Nairobi. Dat gebeurde echter pas nadat het schip van Greenpeace werd geënterd.

De ijsbreker van Greenpeace werd vorige week geënterd door Russische speciale eenheden, nadat een dag ervoor twee activisten het olieplatform Prirazlomnaja van energiebedrijf Gazprom in de Barentsz-zee hadden geprobeerd te beklimmen, in een protest tegen komende olieboringen.

De Arctic Sunrise vaart onder de Nederlandse vlag.