Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Robert M.: twee advocaten tegen de wereld

De filmmakers volgden de advocaten van Robert M. – bewust zonder distantie.

De vraag aan filmmaker Maria Mok was of zedendelinquent Robert M., veroordeeld voor misbruik van 68 jonge kinderen, een eerlijk proces kreeg. Lange stilte. „Nee, dat denk ik niet.”

Het is de vraag die Mok en Meral Uslu dwingend opwerpen in hun documentaire over zijn proces: De verdediging van Robert M. Ze volgden advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot in hun pogingen M. te verdedigen. „Een heldenverhaal”, een ode aan de „vindingrijke” advocaten uit Leeuwarden met „gortdroge humor” en „het hart op de juiste plaats”.

Distantie was er nauwelijks, zegt Meral Uslu: „We hebben het proces echt met z’n vieren meegemaakt.” Het was David tegen Goliath, vindt Mok. Twee advocaten „tegen een machtig OM, de politiek en zo ongeveer de héle Nederlandse bevolking”. Bij het advocatenkantoor kwamen bedreigingen binnen: waarom zou het ‘monster’ Robert M. juridische bijstand verdienen?

Uit onverwachte hoek kregen de advocaten steun. Meral Uslu: „Ik was op een receptie van koningin Beatrix ter ere van de president van Turkije. De koningin vroeg waar ik mee bezig was. Toen ik vertelde dat ik een film maakte over de verdediging van Robert M. zei ze meteen dat het ‘fantastisch’ was dat ze de zaak op zich namen en hun ‘rug recht’ hielden. Toen ik dat vertelde, glommen de advocaten enorm.”

Juridisch zijn er tijdens de zaak tegen M. merkwaardige dingen gebeurd, vinden de filmmakers. Ouders van de onmondige kinderen kregen spreekrecht terwijl hun dat volgens de wet niet toekwam. De rechtbank besloot het toe te kennen nadat staatssecretaris Teeven op tv had gezegd te verwachten dat de rechters zouden anticiperen op wetgeving die ouders dat recht wel gaf. Mok: „Dat gaat in tegen de scheiding der machten.”

Robert M. gaf vooraf toestemming voor het filmen van zijn rechtszaak, maar is zelf nauwelijks te zien. Zijn stem is vervormd, zijn ogen zijn vaag gemaakt. Uslu: „Deskundigen zeggen dat juist een stem bij slachtoffers traumatische herinneringen naar boven kan halen.” De paar shots waarin hij te zien is, waren noodzakelijk, vindt Mok: „We wilden de setting tonen van de zaak: de rechters, hoe M. de arena wordt binnengebracht en de tenlastelegging aanhoort.” Uslu: „Ik was eerlijk gezegd ook apetrots dat ik hem in beeld had.” Als enige filmploeg kregen Uslu en Mok van de rechtbank toestemming tijdens zittingen te filmen. Toen andere media en de advocaat van de ouders protesteerden, kwam de rechtbank daarop terug.

Ouders zagen de film recentelijk: afgesproken is dat Mok en Uslu niet over die bijeenkomst vertellen. Vóór het maken van de film hadden ze al toegezegd M. niet te tonen in trailers, zodat ouders hem niet onverwacht zien. Daarmee houdt het volgens Uslu op. „Natuurlijk is het van belang om zorgvuldig met slachtoffers om te gaan, maar dat mag de persvrijheid niet bedreigen.”

De film gaat alleen over de behandeling van de zaak in eerste aanleg. De advocaten bereiken daar weinig, en Anker vergelijkt zijn cliënt, die het misbruik zelf filmde, terloops met „een bankrover die zijn visitekaartje op de toonbank achterlaat”. In hoger beroep haalden ze op enkele punten hun gelijk, maar kreeg M. desondanks een jaar extra straf: 19 jaar en tbs. Inmiddels is M. in cassatie gegaan.

In een aangrijpende scène blijkt Van der Goot aangedaan door videomateriaal van het misbruik. „Ik heb steeds betoogd dat het niet nodig was dat te zien, omdat het ook is beschreven. Maar ik moet toch toegeven dat het verschil maakt. Zoiets doet iets met je.” Voorlopig geen grote zaken meer, verzucht collega Anker, als de zaak hem over de schoenen dreigt te lopen. Mok beaamt: „Deze film draaien was het zwaarste wat we ooit deden.”