Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Eis 1.250 euro voor even liggen op 17de-eeuws rustbed Rijksmuseum

Het Openbaar Ministerie heeft een boete geëist van 1.250 euro tegen de de 22-jarige toerist uit Duitsland die in juli in het Rijksmuseum onder een koord door glipte en op een verguld rustbed uit circa 1700 ging liggen. Hij moest gisteren voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Het OM meent dat de verdachte het koord zo heeft beroerd dat er lichte schade is ontstaan aan het verguldsel van het bed, dat een geschatte waarde heeft van 2,5 miljoen euro. Om na te gaan of dit klopt, keken de rechters gisteren uitvoerig naar veiligheidsbeelden van het museum en beeldopnames van de broer van de verdachte. Een veroordeling kan nadelig uitpakken voor de man, Dimitris C., in zijn poging de Duitse nationaliteit te verkrijgen. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak of anders een aantekening in het vonnis dat de veroordeling niet mag meewegen bij de beslissing van de Duitse autoriteiten om hem de Duitse nationaliteit te verschaffen. (NRC)