Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rabo aangeklaagd in Libor-zaak

De Rabobank is in de VS aangeklaagd in de Libor-affaire.

Veel banken zijn in dat land wegens wanbeleid en fraude verwikkeld in procedures.

Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis hebben Amerikaanse en internationale banken in de VS te maken met een scala aan juridische procedures. De Rabobank werd gisteren met twaalf andere banken aangeklaagd wegens fraude met de Libor, het rentetarief dat banken elkaar berekenen. En zakenbank JPMorgan Chase voert koortsachtig overleg met het ministerie van Justitie om een nieuwe rechtszaak over de nasleep van de hypotheekcrisis van 2008 te voorkomen.

JPMorgan trof vorige week een megaschikking van 922 miljoen dollaar met Amerikaanse en Britse toezichthouders in de ‘London Whale’-zaak rond beleggingsfraude. Daarmee werd een reeks strafzaken afgekocht. Maar de grootste bank van Amerika blijft verwikkeld in een kluwen van juridische procedures. Gisteren bood de bank aan om voor miljarden dollars te schikken en zo een rechtszaak rond slechte hypotheekbeleggingen te voorkomen. Het is nog niet duidelijk of justitie daarmee akkoord gaat.

. De civiele zaak tegen de Rabobank is in Kansas aangespannen door overheidsdienst NCUA, die de belangen vertegenwoordigt van Credit Unions, coöperatieve banken met in totaal 95 miljoen klanten. De aanklacht draait om de manipulatie van Libor, het interbancaire rentetarief. Door fraude door onder meer Rabobank, Credit Suisse, Barclays en JPMorgan Chase zouden vijf coöperatieve banken in de VS ten onder zijn gegaan. „Beleggers liepen rentebetalingen mis waar ze recht op hebben”, aldus de NCUA.

Voor de top van de Rabobank is dit niet de grootste kopzorg. Het verwachte, gezamenlijke optreden door Nederlanse, Britse en Amerikaanse autoriteiten tegen de banken die betrokken waren bij de Libor-fraude komt nog. Het is zeer waarschijnlijk dat Rabobank een schikking van vele tientallen miljoenen of meer treft. Rabobank wil de onderhandelingen nog dit jaar afronden.

Daarna volgen er waarschijnlijk nog vele rechtszaken voor Rabobank, waaronder die in Kansas. Alle bij ‘Libor’ betrokken banken kampen met civiele rechtszaken waarbij getroffen partijen gezamenlijk optreden als eisers om zo schadevergoeding af te dwingen.

Dit voorjaar wees een federale rechter in New York een cruciale claim rond ‘Libor’ af. Zij oordeelde dat zestien betrokken banken niet wegens overtreding van de Amerikaanse anti-trustwetgeving konden worden aangeklaagd. De uitspraak werd gezien als een zege voor de banken. Maar de reeks andere miljoenen- en miljardenprocessen is daarmee niet van tafel.