Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA en VVD niet eens over snelle hervorming ontslagrecht

Samsom en Zijlstra gisteren bij het vragenuurtje.
Samsom en Zijlstra gisteren bij het vragenuurtje. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-leider Samsom reageert afwijzend op de handreiking van de VVD aan oppositiepartijen CDA en D66 om hervormingen uit het sociaal akkoord versneld door te voeren.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra oppert om de hervorming van het ontslagrecht vervroegd in te laten gaan. Sneller hervormen is een wens van CDA en D66. Dat stellen beide fracties vandaag voor tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over het regeringsbeleid in de Tweede Kamer tussen alle fractieleiders en premier Rutte.

‘Geen goede redenen versneld invoeren’

Samsom vindt, zo liet zijn woordvoerder vanmorgen weten, dat er “goede inhoudelijke redenen” zijn om het hervormde ontslagrecht pas in 2016 in te laten gaan. In tijden van economische crisis wil de PvdA niet aan de baanzekerheid komen. De hervorming van het ontslagrecht moet leiden tot een eenvoudiger ontslagpraktijk.

De VVD-PvdA-coalitie heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, maar het kabinet moet steun verzamelen van oppositiepartijen om de plannen ook door de Eerste Kamer te krijgen. Zowel Zijlstra als Rutte heeft aangegeven bereid te zijn te spreken over aanpassingen in het sociaal akkoord dat het kabinet dit voorjaar sloot met de sociale partners. Daarin staan naast de hervorming van het ontslagrecht ook de verkorting van de WW-duur en pensioenhervormingen.

Buma: Rutte moet zich uitspreken

CDA en D66 zijn niet onder de indruk van de signalen vanuit de coalitie. CDA-voorman Van Haersma Buma wil van de premier zelf horen of het sociaal akkoord kan worden opengebroken.

“Rutte moet aangeven of de invoerdatum van maatregelen ter discussie staat.”

Ook Pechtold wil duidelijkheid

D66-leider Pechtold vraagt het kabinet “duidelijk te maken of er serieuze ruimte is”.

“Ik vind de onduidelijkheid ook niet netjes naar de sociale partners.”

Volg hier ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen.