Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PvdA en VVD niet eens over snelle hervorming ontslagrecht

PVV, SP en PvdD willen dat het kabinet opstapt. Met de rest van de oppositie wordt voorzichtig toenadering gezocht.

Minister-president Mark Rutte nam vanmorgen stukken door in zijn werkkamer, het Torentje, vlak voor het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Minister-president Mark Rutte nam vanmorgen stukken door in zijn werkkamer, het Torentje, vlak voor het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto David van Dam

PvdA-leider Samsom reageert afwijzend op de handreiking van de VVD aan oppositiepartijen CDA en D66 om hervormingen uit het sociaal akkoord versneld door te voeren. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra oppert om de hervorming van het ontslagrecht vervroegd in te laten gaan. Sneller hervormen is een wens van CDA en D66. Dat stellen beide fracties vandaag voor tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over het regeringsbeleid in de Tweede Kamer tussen alle fractieleiders en premier Rutte.

Samsom vindt, zo liet zijn woordvoerder vanmorgen weten, dat er „goede inhoudelijke redenen” zijn om het hervormde ontslagrecht pas in 2016 in te laten gaan. In tijden van economische crisis wil de PvdA niet aan de baanzekerheid komen. De hervorming van het ontslagrecht moet leiden tot een eenvoudiger ontslagpraktijk.

De VVD-PvdA-coalitie heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, maar het kabinet moet steun verzamelen van oppositiepartijen om de plannen ook door de Eerste Kamer te krijgen. Zowel Zijlstra als Rutte heeft aangegeven bereid te zijn te spreken over aanpassingen in het sociaal akkoord dat het kabinet dit voorjaar sloot met de sociale partners. Daarin staan naast de hervorming van het ontslagrecht ook de verkorting van de WW-duur en pensioenhervormingen.

CDA en D66 zijn niet onder de indruk van de signalen vanuit de coalitie. CDA-voorman Van Haersma Buma wil van de premier zelf horen of het sociaal akkoord kan worden opengebroken. „Rutte moet aangeven of de invoerdatum van maatregelen ter discussie staat.” D66-leider Pechtold vraagt het kabinet „duidelijk te maken of er serieuze ruimte is”. „Ik vind de onduidelijkheid ook niet netjes naar de sociale partners.”

Oppositieleider Wilders (PVV) diende vanochtend meteen een motie van wantrouwen in. „Nederland kan zich geen kabinet-Rutte II meer permitteren.” Hij kreeg steun van de SP en de Partij van de Dieren. SP-leider Roemer sluit niet uit het kabinet wel op onderdelen te steunen.

Wilders schold D66-leider Alexander Pechtold uit voor „zielig en miezerig mannetje” toen deze hem vroeg afstand te nemen van antisemitische elementen in de extreemrechtse partijen waarmee de PVV in Europa verbonden sluit. Volgens Wilders weet iedereen dat de PVV „niets met extremisme” heeft.

De oppositie komt ook met eisen over de belastingdruk. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) bevestigde vanochtend dat die door het kabinetsbeleid verder stijgt. In 2017 ligt de marginale lastendruk bij een inkomen van 70.000 euro rond de 60 procent. Dat betekent dat met elke extra verdiende euro het besteedbaar inkomen met slechts 40 cent toeneemt. Nu bedraagt die lastendruk circa 54 procent.