Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Poetin: activisten van Greenpeace schonden internationaal recht

Rusland heeft een strafzaak geopend tegen de Greenpeace-activisten. Een Nederlandse diplomaat sprak met hen.

De activisten van het door Rusland geënterde Greenpeace-schip Arctic Sunrise hebben het internationaal recht geschonden. Dat zei president Vladimir Poetin vanmorgen op een internationaal forum over milieuveiligheid in het Arctisch gebied, in de noordelijke stad Salechard. Hij voegde eraan toe dat de activisten „misschien geen piraten” zijn. Eerder beschuldigden de autoriteiten de groep juist van piraterij.

De dertig activisten werden gisteravond voor 48 uur in voorarrest genomen in de havenstad Moermansk. Volgens Greenpeace zijn er processen-verbaal opgemaakt tegen vijf van hen. Advocaten zouden geen toegang krijgen tot de arrestanten, die volgens de milieuorganisatie naar verschillende politiecellen zijn overgebracht.

De Nederlandse consulair medewerker Martin Groenstege was een van de diplomaten die gisteren op de Arctic Sunrise met opvarenden hebben gesproken. „Iedereen sprak met de vertegenwoordiging van zijn eigen land. Ik dus met de Nederlanders”, zegt hij in een telefoongesprek. „Ze waren er naar omstandigheden goed aan toe. De scheepskok mocht gewoon voor de groep blijven koken.”

Gisteravond zijn de activisten naar het kantoor van de recherchedienst SK in Moermansk overgebracht, aldus Groenstege. Daarna zijn ze in twee bussen weggevoerd. „We weten op dit moment niet waar ze zitten.” De diplomaten verwachten dat de activisten vrijdagavond vrijkomen.

De ijsbreker van Greenpeace werd donderdag geënterd door Russische speciale eenheden, nadat een dag ervoor twee activisten het olieplatform Prirazlomnaja van energiebedrijf Gazprom in de Barentsz-zee hadden geprobeerd te beklimmen, in een protest tegen komende olieboringen. Op het forum in Salechard erkende president Vladimir Poetin vanmorgen de kwetsbaarheid van het poolgebied.