Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Plastap Urine ruilen voor bier op Discovery Festival

Je plas is bier waard komende vrijdag tijdens het Discovery Festival in Amsterdam: een nachtfestival voor kunst en wetenschap. De niet eerder vertoonde kunstmachine ‘Plastap’ van Arne Boon en Aduén Darriba Frederiks, een urinoir en tap ineen, tapt daar exact zoveel bier uit als dat je in het apparaat plast.

Publiek moet wel een verhoginkje op om te lozen en bier te scoren. „Het plasje dat normaal niet echt relevant is krijgt een podium van ons”, zegt Boon. „We spoelen nu iets weg dat eigenlijk waarde heeft, want in plas zitten fosfaten waar binnen enkele decennia een tekort aan zal zijn.” Fosfaten zijn nodig voor kunstmest en dienen zo de voedselproductie. Eerder deze maand liet kunstenares Tinkebell zich steriliseren om de fosfaatproblematiek aan te kaarten.

Een gemiddelde ‘plasprestatie’ bedraagt zo’n 400 milliliter, ongeveer anderhalf fluitje. Voor vrouwen zijn kartonnen plastuitjes beschikbaar. Een nevenhangend scorebord houdt bij wat het plasrecord is die dag.

De vrijdag verzamelde plas wordt nu nog geloosd in het riool, maar Boon zoekt een partij die er iets mee kan. „Sowieso willen we plasdata opslaan – hoeveel, waar geplast is, met welke intervallen enzo – en beschikbaar maken op openplasdata.org.”