Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Schoten winkelcentrum Nairobi - Al Shabaab: nog 137 doden onder puin

Een medewerker van een begraafplaats in Nairobi loopt langs de graven van bij de aanslag in het Westgate winkelcentrum gedode mensen.
Een medewerker van een begraafplaats in Nairobi loopt langs de graven van bij de aanslag in het Westgate winkelcentrum gedode mensen. Foto Reuters / Siegfried Modola

Bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn vanochtend opnieuw schoten gehoord. Het is niet duidelijk waar de schoten precies vandaan komen. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei gisteren nog dat de vier dagen durende terreuractie in het winkelcentrum voorbij was.

Regeringswoordvoerder Manoah Esipisu zei dat de schoten van vandaag zijn gelost door Keniaanse militairen die het gebouwencomplex doorzoeken. Volgens hem zijn er al ruim 36 uur geen schoten meer gelost door de terroristen.

Ook gisteravond zou er geweervuur zijn gehoord. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei tegen persbureau AP dat nog steeds niet duidelijk is waar die schoten vandaan kwamen.

Dodental loopt waarschijnlijk nog op

Ondertussen is de Keniaanse bevolking begonnen aan de periode van drie dagen van nationale rouw. Forensische experts uit de VS, Groot-Brittannië en Israël zullen de Keniaanse overheid bijstaan bij het onderzoek naar de aanval. De autoriteiten staan voor de taak de slachtoffers van de terreuractie te bergen. Medewerkers van het mortuarium van Nairobi staan klaar om het gebouw binnen te gaan en de lichamen weg te halen uit het puin. Daar zijn ze echter nog niet aan begonnen, wat erop zou kunnen duiden dat het winkelcentrum nog niet veilig is.

De aanslag op het winkelcentrum, die is opgeëist door terreurbeweging Al Shabaab, kostte aan zeker 61 mensen, vijf veiligheidsagenten en vijf extremisten het leven. Er vielen bijna tweehonderd gewonden. Het dodenaantal zal waarschijnlijk nog oplopen. Elf verdachten zijn gearresteerd.

Update 11.15 uur: Volgens terreurbeweging Al Shabaab, die de aanval heeft opgeëist, liggen onder het puin van het winkelcentrum 137 gijzelaars begraven. Dat meldt de organisatie via Twitter:

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office @UKenyatta and his govt are to be held culpable for #Westgate and for the lives of the 137 hostages who were being held by the Mujahideen

Volgens de terreurbeweging zijn de doden de schuld van de Keniaanse regering. Agenten zouden volgens Al Shabaab “chemical gases” hebben ingezet om de gijzeling tot een eind te brengen, waarbij ook alle gijzelaars de dood vonden:

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office Having failed to defeat the Mujahideen inside the Mall, the Kenyan govt disseminated chemical gases to end the siege at #Westgate Mall
Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office HSM confirms that the Kenyan govt employed chemical agents to end the siege at #Westgate Mall, killing all the hostages in the process

Drie verdiepingen van het winkelcentrum zijn ingestort. Volgens Al Shabaab is dit het werk van het Keniaanse leger dat “bewijsmateriaal wil begraven” en daarom explosieven heeft ingezet.

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office To cover their crime, the Kenyan govt carried out a demolition to the building, burying evidence and all hostages under the rubble #Westgate

Een woordvoerder van de Keniaanse regering heeft de beschuldigingen direct afgewezen. Volgens hem zijn er geen chemische wapens ingezet en staat het gedode aantal burgers nog steeds op 61. De drie verdiepingen zouden zijn ingestort door schoten van strijders van Al Shabaab die de constructie aantastten.